Kokosowe racuszki drożdżowe z Gruszką

W tym roku odkrywam na nowo gruszki. Kiedyś pochłaniałam je namiętnie, szczególnie te twarde i chrupiące, dzisiaj piekę gruszkowe ciasta, smażę racuchy z tymi słodkimi a w planach mam jeszcze waniliową marmoladę z dojrzałych i soczystych owoców.
Dzisiaj w ramach ciepłych drugich śniadań czy tez wczesnych lekkich obiadów dla Córci usmażyłam racuszki. Pulchne, mało smakujące drożdżami bo długo rosnące. Tym razem w kombinacji z gruszką i kokosem, na sojowym mleku.


250 g mąki pszennej
10 g drożdży
1/2 łyżki cukru pudru
250 ml mleka sojowego lub innego roślinnego
jajko, duże
20 g oleju kokosowego lub oliwy
szczypta soli
czubata łyżka wiórków kokosowych
1 obrana i pokrojona w kostkę gruszka
olej do smażenia


Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy wiórki, robimy wgłębienie i wkruszamy drożdże. Zasypujemy je cukrem i wlewamy na nie 2 łyżki mleka. Czekamy aż ruszą.
W kubku mieszamy resztę mleka z tłuszczem i jajkiem oraz solą.
Mieszamy trzepaczką suche składniki z mokrymi, dodajemy gruszkę, mieszamy i odstawiamy by ciasto podwoiło objętość. Następnie rozgrzewamy tłuszcz na patelni i smażymy placki nakładając ciasto łyżką. Placki powinny być z obu stron rumiane.
Możemy posypać je cukrem pudrem.

Figurki_2013_468x60 

Komentarze

  1. O ja wyrodna matka, odkąd posłałam dziecko do przedszkola, je takie rarytasy tylko tam. Dobra, zmobilizowałaś mnie - w weekend też muszę coś zrobić. Twoje racuchy super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! Muszę w końcu kupić gruszki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale muszą być pyszne z gruszkami!

    OdpowiedzUsuń
  4. Marianno, tyle razy smażyłam placuszki z jabłkami, śliwkami, truskawkami, ale z gruszką jeszcze nie ! Dzięki za podpowiedź.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty