Minestrone po polsku czyli Zupowy Wtorek odc.74

Pyszna, treściwa zupa, która przysporzyła mi odrobinę kłopotów, ale warto było im sprostać! 
Smakowała mi i dzieciom :) przepis pochodzi z książki "Kipi kasza".


Minestrone po polsku

1 szkl. fasoli piękny jaś
1 szkl. kaszy perłowej ugotowanej na sypko
2 duże marchewki
3 średnie ziemniaki
2 gałązki selera naciowego
1 duża cebula
por
2 duże pomidory
1/2 pęczka natki pietruszki lub koperku
sól, pieprz
oliwa

Fasolę myjemy i zalewamy 3 litrami wody. Zostawiamy na noc a następnie gotujemy w wodze, w której się moczyła. W książce podano czas 30 minut ale wg mnie to zdecydowanie za mało. Ja moją musiałam wyławiać z teoretycznie ugotowanej zupy i podgotowywać dalsze 30 minut.
Marchewkę, ziemniaki i seler obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy, pora po umyciu kroimy w ćwierć talarki.
W rondlu podgrzewamy oliwę i podsmażamy warzywa prze ok 8 minut.
Warzywa dorzucamy do gotującej się fasoli i gotujemy na wolnym ogniu ok 10 minut.
Pomidory sparzamy, hartujemy zimna wodą, obieramy. Usuwamy nasiona i kroimy w kostkę.
Dodajemy do zupy razem z kaszą. Gotujemy kolejne 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przed podaniem posypujemy koperkiem lub natką pietruszki.


Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty