Kladdaka czyli szwedzkie ciasto czekoladowe, Słodki Czwartek odc.157

To ciasto powinien zrobić każdy miłośnik kakao i czekolady. Bardzo słodkie lae pełne smaku i wilgoci. Przepis znalazłam na blogu Pistachio. Jest naprawdę świetny. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i jest długo świeże. 





Kladdkaka czyli szwedzkie ciasto czekoladowe

150 g mąki pszennej typ 450
17 g gorzkiego kakao
duża szczypta soli
2 duże jajka
200 g cukru
2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
115 g masła (rozpuszczonego i przestudzonego do letniej temperatury)

cukier puder do posypania wierzchu
owoce do dekoracji



Piekarnik nagrzewamy do 175 st. C.
Wykładamy papierem do pieczenia formę 20 na 30 cm.
Mąkę przesiewamy razem z kakao i solą.
W misce miksujemy na puszystą masę jajka z cukrem i wanilią.
Dodajemy sypkie składniki i delikatnie miksujemy by się wszystko połączyło.
Dolewamy masło i ponownie miksujemy.
Masę przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy foremkę do piekarnika na środkowy poziom na 17 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowe.
Upieczone ciasto powinno pozostać w środku jakby "niedopieczone", ale niepłynne.

Komentarze

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty