Migdałowo-owsiane ciacha w sam raz na powrót...

Powroty nie są łatwe.
Za mną intensywne dwa miesiące, pełne emocji, zdenerwowania, dylematów.
Ufff, są już za mną.
W piątek zakończył się 10ty Międzynarodowy Kongres Edukacyjny Ogrodów Botanicznych, którego my, Ogród Botaniczny UW, byliśmy gospodarzem. Utknęłam na dobre w pracy na tydzień a wcześniej i tak byłam kompletnie bez sił do działania. W czasie Kongresu miałam przyjemność poprowadzić warsztaty dla edukatorów dotyczące sezonowości i tego dlaczego warto o tym mówić dzieciom i młodzieży. Było też o śniadaniówkach i lunchboxach bo ten temat wciągnął mnie nieco.
I znowu mnóstwo satysfakcji ale nerwów gdyż uczestnicy byli wymagający.

Rozpoczął się też nowy rok szkolny i Syncio (TAK! ten mój mały Syncio) poszedł do pierwszej klasy!!! Póki co jest dobrze, szkoła go cieszy, chwilami nie chce nawet wracać ze świetlicy do domu.

Szukam własnej drogi, coraz częściej myślę o papierowym przekazie zamiast internetowego... ale postanowiłam powrócić do bloga przynajmniej na razie!

Powroty to zawsze jakiś tam stres a jak stres to często cos słodkiego. Tym razem przepyszne ciasteczka! Bezglutenowe, pełne smaku, będące wariacja na temat jednych takich, które widziałam w internecie. Smacznego! i dajcie znać jeśli tu wpadniecie :)


Migdałowo-owsiane ciacha w sam raz na powrót... 

1 szkl. mąki owsianej
1 szkl. mielonych migdałów
100 ml cukru trzcinowego
3 czubate łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki dowolnego mleka
po 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta soli morskiej
1/2 szklanki ciemnej czekolady



Piekarnik nagrzewamy do 175 st.C, blachę do pieczenia wykładamy papierem.
W misce mieszamy jogurt, cukier i mleko.
Łączymy wszystkie suche składniki, dosypujemy do mokrych razem z czekoladą i mieszamy.
Z ciasta formujemy kulki (powinno ich być ok 20 niewielkich sztuk). Lekko je spłaszczamy ci pieczemy ok. 11-12 minut. Studzimy na blasze.


Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty