Gofry na śmietanie czyli Słodki Czwartek odc.163
Coś nie bardzo mi ostatnio po drodze z przepisami pani Dominiki Wójciak...
Gofry uwielbiamy i mimo wypróbowania wielu przepisów, określenia, które były najbardziej trafione, nadal szukam innych ciekawszych.
Zaintrygował mnie skład tych gofrów i któregoś popołudnia postanowiłam przygotować je dzieciakom na podwieczorek. Są smaczne, niestety dość tłuste i kompletnie nie nadają się np. do odgrzania w tosterze (co często robię z innymi goframi).
Jeśli macie tylko chwilę, ograniczoną ilość składników i chęć na gofry, te będą świetną alternatywą. Jeśli jednak macie czas i chcecie się pobawić np. w zrobienie gofrów drożdżowych ten przepis zostawcie na inną okazję :)
Receptura pochodzi z KUCHNI 11/2018.
Gofry na śmietanie
250 ml śmietany kremówki
masło klarowane
150 g mąki orkiszowej
łyżka cukru trzcinowego
pół łyżeczki soli
Make przesiewamy, dodajemy cukier, sól i wlewamy 170 ml wody. Mieszamy.
Śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą mączną.
Gofrownicę nagrzewamy, smarujemy masłem klarowanym. nakładamy porcje ciasta i pieczemy gofry ok 3-4 minut, aż staną się rumiane. Odstawiamy je na kratkę. W tym czasie nabiorą chrupkości.
Podajemy z dżemem lub cukrem pudrem.
Gofry uwielbiamy i mimo wypróbowania wielu przepisów, określenia, które były najbardziej trafione, nadal szukam innych ciekawszych.
Zaintrygował mnie skład tych gofrów i któregoś popołudnia postanowiłam przygotować je dzieciakom na podwieczorek. Są smaczne, niestety dość tłuste i kompletnie nie nadają się np. do odgrzania w tosterze (co często robię z innymi goframi).
Jeśli macie tylko chwilę, ograniczoną ilość składników i chęć na gofry, te będą świetną alternatywą. Jeśli jednak macie czas i chcecie się pobawić np. w zrobienie gofrów drożdżowych ten przepis zostawcie na inną okazję :)
Receptura pochodzi z KUCHNI 11/2018.
Gofry na śmietanie
250 ml śmietany kremówki
masło klarowane
150 g mąki orkiszowej
łyżka cukru trzcinowego
pół łyżeczki soli
Make przesiewamy, dodajemy cukier, sól i wlewamy 170 ml wody. Mieszamy.
Śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą mączną.
Gofrownicę nagrzewamy, smarujemy masłem klarowanym. nakładamy porcje ciasta i pieczemy gofry ok 3-4 minut, aż staną się rumiane. Odstawiamy je na kratkę. W tym czasie nabiorą chrupkości.
Podajemy z dżemem lub cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(