Kakaowa krajanka z lukrem kawowym czyli Słodki Czwartek odc. 161
Czeka Was intensywny dzień czy raczej spędzony w gronie rodzinnym, spokojny i miły?
Ja co roku bije się z myślami, nie lubię odwiedzać cmentarzy w ogóle a w takie tłumne święta w szczególności.
Jeśli zostajecie w domu, albo będziecie mieć gości a nie macie w planach nic słodkiego śmiało możecie upiec to proste w przygotowaniu i bardzo smaczne ciasto.
Przepis pochodzi z książki "1500 sprawdzonych przepisów. Kuchnia domowa".
Kakaowa krajanka z lukrem kawowym
ciasto:
150 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
4 jajka
1 szkl. cukru
200 g mąki
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml mleka
garść orzechów włoskich
lukier:
75 g masła
2,5 szkl. cukru pudru
3 łyżki mocnego naparu kawy
Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę, dodajemy kakao, proszek i mąkę. Wlewamy tłuszcz i mleko oraz szczyptę soli. Wszystko mieszamy, na końcu dodając orzechy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (moja miała ok 30 na 40 cm). Przekładamy ciasto i wstawiamy do pieca na ok 15 minut.
Po tym czasie patyczek wbity w ciasto powinien być suchy.
Składniki polewamy ucieramy w miseczce.
Ostudzone ciasto polewamy lukrem. Przed pokrojeniem czekamy aż lukier zastygnie.
Ja co roku bije się z myślami, nie lubię odwiedzać cmentarzy w ogóle a w takie tłumne święta w szczególności.
Jeśli zostajecie w domu, albo będziecie mieć gości a nie macie w planach nic słodkiego śmiało możecie upiec to proste w przygotowaniu i bardzo smaczne ciasto.
Przepis pochodzi z książki "1500 sprawdzonych przepisów. Kuchnia domowa".
Kakaowa krajanka z lukrem kawowym
ciasto:
150 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
4 jajka
1 szkl. cukru
200 g mąki
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml mleka
garść orzechów włoskich
lukier:
75 g masła
2,5 szkl. cukru pudru
3 łyżki mocnego naparu kawy
Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (moja miała ok 30 na 40 cm). Przekładamy ciasto i wstawiamy do pieca na ok 15 minut.
Po tym czasie patyczek wbity w ciasto powinien być suchy.
Składniki polewamy ucieramy w miseczce.
Ostudzone ciasto polewamy lukrem. Przed pokrojeniem czekamy aż lukier zastygnie.
Komentarze
Prześlij komentarz
Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(