Kapustka z koperkiem i Ziemniaczane kotleciki czyli dla każdego cos młodego
Mamy sezon na nowe, świeże i
chrupiące... marchewki, buraczki i kapusty pysznią się na straganach i
grzechem byłoby nie wykorzystać tego bogactwa. Ja mam słabość do surówek
ale na razie nie mogę ich jeść, Małżon woli gotowaną kapustkę w
towarzystwie koperku i do tego młode ziemniaczki... ale z młodych
ziemniaczków można również coś przyrządzić. Kopytko a jakże ale jeszcze
lepiej kotleciki ziemniaczane!!! tym razem w wersji zazielenionej, ze
świeżymi ziołami i lekko pieczone w piekarniku.
ZIOŁOWE KOTLECIKI ZIEMNIACZANE
400 g młodych, ugotowanych ziemniaków bez skórki
150 g mąki pszennej
jedno jajko przepiórcze
po garści ulubionych ziół, u mnie koperek i natka pietruszki
sól, pieprz do smaku
oliwa
Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką. Dodajemy mąkę, zioła, przyprawy i jajko. Zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta, wilgotnymi dłońmi formujemy kotleciki, spłaszczamy je i układamy na naoliwionej blasze.
Pieczemy ok 30 minut w 180 st.C. W połowie pieczenia kotleciki obracamy by zrumieniły się z dwóch stron.
MŁODA KAPUSTKA Z KOPERKIEM
główka młodej kapusty
jedna mała cebulka
pęczek koperku
olej
listek laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz
Cebulkę i koperek drobno siekamy. Kapustę szatkujemy i płuczemy.
W garnku rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulkę. Dodajemy kapustę, podlewamy wodą, solimy i dusimy do miękkości pod przykryciem razem z listkiem i zielem.
Gdy kapusta jest już miękka dodajemy koperek. Wyjmujemy listek i ziele, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
I od razu człowiek czuje się młodszy ;)
OdpowiedzUsuń