Dyniowe do odrywania czyli poWeekendowe Łakocie odc.25

Słodkie, pachnące, pomarańczowe, mięciutkie, bardzo cynamonowe a na dodatek bez mleka krowiego i jajek!!! Przepis z Karmelowego :)
jako rekomendacje dodam, że od wczorajszego południa do dzisiejszego nie ostał się ni kawałeczek :(


składniki na ciasto :
2 łyżki masła, roztopionego
1/2 szklanki mleka ( u mnie sojowego)
2 1/4 łyżeczki drożdży instant
3/4 szklanki puree z dyni
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
2 1/2 szklanki mąki
Składniki na mieszankę cynamonowo-cukrową
(ja zrobiłam z połowy porcji i i tak było baaaardzo słodko!)

1 szklanka cukru
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki masła, roztopionego


Umieść mleko w mikrofalówce i podgrzewaj je przez około 15-20 sekund, aż osiągnie temperaturę 40 st.C. Przelej je do miski miksera, wmieszaj drożdże i zostaw na 5 minut. Następnie dodaj masło, dynię, cukier, sól i wymieszaj na jednolitą masę. Miksując na niskich obrotach końcówką do ciast, wsypuj po 1/2 szklanki mąki, aż ciasto stanie się jednolite. Zwiększ obroty i miksuj przez kolejne 5 minut .
Przełóż tak przygotowane ciasto do naoliwionej miski i przykryj ręcznikiem lub folią spożywczą. Pozostaw miskę w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość, powinno to potrwać około 1 godziny.
Wyłóż wyrośnięte ciasto na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach 30×50 cm, a w małej miseczce wymieszaj cukier, cynamon i gałkę muszkatołową. Posmaruj rozwałkowane ciasto roztopionym masłem i posyp równomiernie mieszanką cynamonowo-cukrową. Postaraj się po dociskać cukier w ciasto najlepiej całą powierzchnią dłoni.
Pokrój ciasto wzdłuż na 6 równych części i poukładaj pasy jeden na drugim. Następnie pokrój tak powstałą konstrukcję na 6 równych kwadratowych stosików. Wyłóż keksówkę  papierem do pieczenia lub natłuść masłem. Wyłóż stosiki pionowo do formy (jak na zdjęciach), przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 45 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie włącz piekarnik i ustaw go na do 180 st.C. Włóż wyrośnięte ciasto do piekarnika i piecz przez 30-40 minut, do ładnego zarumienienia.
Po wyjęciu ciasta, powinna nam zostać w formie  gęsta cukrowa glazura. Wysmaruj nią upieczone ciasto i podawaj.

Komentarze

  1. To chyba moja ulubiona wersja drożdżowego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też najbardziej lubię wszelkie składańce, zwijańce cynamonowe! a tu jeszcze ten kolor...

      Usuń
  2. Wcale się nie dziwię, że nic nie zostało, sama bym wszystko wciągnęła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. he he i ja się w dużej mierze przyczyniłam do zniknięcia...

      Usuń
  3. Cudownie! Akurat mi zostało mi trochę pure dyniowego, będzie w sam raz! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Boskie! Następnym razem zrobię od razu z dwóch porcji i włożę tę stosiki do formy z kominkiem, będzie taki wianek. Rewelacja!

      Usuń
    2. świetny pomysł!!! i fajnie, ze smakowało i Wam :)

      Usuń
  4. Szkoda rwać, ten kształt jest taki piękny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda :) żal wyjmować z foremki i dzielić :)

      Usuń
  5. Wyglada oblednie.... Az chce sie oderwac kawaleczek :) Szkoda, ze juz nic nie ma :(

    OdpowiedzUsuń
  6. a czym można zastąpić dynię? Bo już się kończą, nadchodzą smutne, zimowe miesiące bezdyniowe...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmm myślę, że purre z marchewki lub ziemniaczane plus kurkuma by się mogło sprawdzić :) chodzi o zachowanie wilgotności ciasta i koloru :P

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty