Piegowate bułeczki z marmolada z owoców róży czyli Słodki Czwartek odc.129
Niedziela była wyjątkowym dniem.
W końcu nie obudził mnie żadem budzik, w końcu dzieci nie wstały o dziwnie wczesnej porze, w końcu znowu upiekłam bułeczki!
W końcu nie obudził mnie żadem budzik, w końcu dzieci nie wstały o dziwnie wczesnej porze, w końcu znowu upiekłam bułeczki!
Oprócz własnego apetytu zaspokoiłam również potrzebę połasowania przyjaciół moich dzieci zapraszając ich na bułeczki i kakao.
Oto bułeczki, których smak kojarzy mi się z dzieciństwem. Zawsze późnym latem babcia zbierała owoce róży by zrobić z nich cudownie słodką marmoladę a mama kupowała paluchy z makiem, którymi zajadałam się najchętniej każdego poranka.
Piegowate bułeczki z marmolada z owoców róży
ciasto:
325 ml letniego mleka
50 g masła, roztopionego
1,5 łyżeczki majonezu
500 g mąki pszennej
łyżka maku
50 g cukru
pół łyżeczki soli
20 g świeżych drożdży
Do miski wlewamy połowę mleka i mieszamy z drożdżami, cukrem i 50 g mąki.
Odstawiamy na 15 minut.
Do zaczynu dodajemy resztę składników i wyrabiamy pod koniec dodając roztopione masło.
Wyrabiamy ciasto by stało się elastyczne i odchodziło od ręki.
Wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny.
Gdy ciasto urośnie wyjmujemy je na blat oprószony mąką, krótko wyrabiamy i dzielimy na 16 równych kawałków. Z każdego formujemy kulkę i odstawiamy na 15 minut przykryte ściereczką.
Każdą kulkę rozwałkowujemy na placuszek, który smarujemy dżemem lub marmoladą.
Posmarowany nadzieniem placuszek zwijamy w rulonik i przecinamy na połowę by otrzymać dwa ślimaczki.
Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ślimaczkiem do góry .
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Pieczemy ok. 15 minut w temp. 190 st.C. Wyjmujemy i studzimy na blasze.
Komentarze
Prześlij komentarz
Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(