Pizza z młodymi ziemniakami i dymką
Ci co mnie znają nie od dziś wiedzą, że sobota u Wiewióry to domowy dzień pizzy.
Korzystam z sezonowych warzyw i owoców ile mogę co przekłada się również na to co ląduje na pizzy. Tym razem inspirowana pomysłem Dominiki Wojciak z książki "Warzywo" postanowiłam na naszym tradycyjnym cieście od pizzy położyć cieniutkie plasterki młodych ziemniaczków, dymkę i śmietanę. Przyznam szczerze, że dawno nie jadłam nic tak dobrego!
Pizza z mlodymi ziemniakami i dymka
ciasto na 2 pizze:
400 g maki pszennej
po 50 g semoliny i maki żytniej typ 720
pół łyżki soli
300 ml wody
20 g drożdży
pół łyżki cukru pudru
Składniki ciasta zagniatamy. Ciasto powinno stać się elastyczne i gładkie.
Obsypujemy je mąką, wkładamy do miski i odstawiamy przykryte ściereczką na ok 30 minut.
Po tym czasie ciasto odgazowujemy, dzielimy na 2 części a każdą i rozciągamy na placek o średnicy ok. 40 cm. Ciasto kładziemy na blasze nasmarowanej oliwą.
nałożenie:
kilka młodych ziemniaków ze skórką, ilość zależy od upodobań i wielkości - wyszorowanych i pokrojonych obieraczka na cieniutkie plasterki
2 cebulki dymki, pokrojone na plasterki
śmietana 18% - kwaśna
sól, pieprz
łyżeczka oliwy
Pokrojone na plasterki ziemniaki mieszamy z oliwa i szczyptą soli.
Na ciasto wykładamy kilka łyżek kwaśnej śmietany 18 %, układamy plasterki cebulki dymki a na wierzchu układamy cieniutko pokrojone plasterki młodych ziemniaków.
Całość możemy posypać startym serem typu bursztyn. Pizzę posypujemy pieprzem i solą.
Zapiekamy w piecu nagrzanym do 250 st.C ok 10-12 minut.
Przed podaniem posypujemy szczypiorem.
Robiłam podobną, świetnie smakuje, pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńpomysł z tymi ziemniakami mi się bardzo podoba :)
OdpowiedzUsuńPizze uwielbiam, młode ziemniaczki też ... połączenie idealne ;)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować!
serdecznie polecam! dla mnie to połączenie to strzał w 10!
UsuńOjejuu ta pizza wygląda na prawdę bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńWypróbuję przepis w domu:)
Pozdrawiamy:)
polecam serdecznie! ziemniaki na pizzy to jest to!
Usuń