Paprykarz wegański
Co by tu jeść gdy siedzi się w pracy? to wcale nie jest łatwe pytanie bo ileż można jadać kanapki! Paprykarz zawsze kojarzył mi się z rybą a tymczasem wersja wege jest jeszcze pyszniejsza! I idealnie sprawdza się jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia roślinna dla każdego" autorstwa Eryka Wałkowicza.
Paprykarz wegański
3/4 szklanki suchego ryżu (u mnie czerwonego)
1 puszka ciecierzycy
2 starte na grubych oczkach marchewki
2 posiekane małe cebulki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka oleju
1 łyżeczka wędzonej papryki
sól, pieprz
natka pietruszki do posypania
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu tak by był al dente.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy posiekana drobno cebulę, marchewki oraz odcedzona cieciorkę. Smażymy ok 15 minut aż warzywa będą miękkie.
Do zawartości patelni przekładamy ugotowany ryż, mieszamy całość z koncentratem i papryką oraz doprawiamy solą i pieprzem. Chwile podgrzewamy. Paprykarz jest pyszny i na zimno i na ciepło.
Ja i Córcia jadłyśmy go jako danie samo w sobie.
Taką zdrową wersję jadłabym o wiele chętniej niż tradycyjną :)
OdpowiedzUsuńmniam! Ew w pracy zagryźć świeżym pieczywem.. co by energii nabrać na resztę dnia ;) ale musi być pycha :)
OdpowiedzUsuńLubię dania wegańskie. Z chęcią zjadła bym taki paprykarz.
OdpowiedzUsuń