Placek drożdżowy ze śliwkami i jabłkami czyli poWeekendowe Łakocie odc.156
Nie ma jak rozpocząć rok szkolny z choróbskiem na karku. Nie to nie mnie dopadło.
Na szczęście bo Festiwal już w weekend, na nieszczęście bo moją ambitną czwartoklasistkę! Wysoka temperatura, fatalnie wyglądające gardło... ehhh, dzisiaj lekarz i będzie wszystko wiadomo mam nadzieję.
Tymczasem zapraszam Was na ciasto. Już jesiennie śliwkowe, pachnące cynamonem i bardzo owocowe! Pomysł z wrześniowej KUCHNI, zmodyfikowany oczywiście :)
Placek drożdżowy ze śliwkami i jabłkami
ciasto:
350 g maki pszennej
8 g suszonych drożdży
50 g cukru
125 ml ciepłego mleka
szczypta soli
50 g masła
jajko
pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
2 łyżki bułki tartej
po ok 600 g śliwek i antonówek
50 g cukru
łyżeczka cynamonu
Mąkę umieszczamy w misce, wsypujemy drożdże, cukier i
wlewamy odrobinę mleka.. Mieszamy.
Dodajemy resztę mleka, sól, miękkie masło, skórkę z cytryny
oraz jajko. Mieszamy i zagniatamy ciasto.
Ciasto będzie elastyczne i powinno odchodzić od ręki.
Miskę przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
W tym czasie przygotowujemy owoce.
Jabłka myjemy, obieramy i
pozbawiamy gniazda nasiennego a następnie kroimy na ósemki. Każdy kawałek
nacinamy płytko w kilku miejscach. Możemy je skropić sokiem z cytryny by nie
ciemniały zbytnio.
Śliwki myjemy i przekrawamy na pół. Od strony skórki płytko
nacinamy w kilu miejscach.
Wyrośnięte ciasto kilka razy zagniatamy a następnie
rozwałkowujemy na wielkość blachy. Wkładamy ciasto do formy wyłożonej papierem
do pieczenia.
Ciasto posypujemy bułka tartą. Dachówkowato układamy owoce
nacięciami do góry.
Mieszamy cukier z cynamonem i połową mieszanki posypujemy
owoce.
Ciasto pieczemy ok. 35 minut w 200 st.C.
Po upieczeniu posypujemy resztą cukru z cynamonem.
Pyszny placek urozmaicony 😊
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe słowa!
UsuńSuper wyglada! :) Dodam coś od siebie i spróbuję jutro
OdpowiedzUsuńi jak udał się wypiek? mam nadzieję, że ciasto smakowało!
UsuńNo, no. Jest pysznie :)
OdpowiedzUsuń