Drozdzowki z porzeczkami i kruszonka, dla Hipcia

Dzieci mają niesamowite pomysły! kto mógł przypuszczać, że Syncio zajmie 3cie miejsce w konkursie przedszkolnym o swojej ulubionej postaci z bajki dzięki pracy wyklejonej plasteliną i wygra nagrodę przytulankę?
Dzięki konkursowi Syncio ma hipopotama. Nie tak dawno Hipcio zażyczył sobie bułeczkę z dżemem... czy Hipcio, czy Syncio, trudno określić, ważne, że upiekłam takowe i mieliśmy pyszne śniadanie!
Wykorzystałam zapasy dżemu porzeczkowego (kwaśnego i gęstego) z zeszłego roku ale taki ze sklepu z pewnością też się sprawdzi.


Drożdżówki z porzeczkami i kruszonka, dla Hipcia

550 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
50 g cukru
60 g masła, rozpuszczonego
1 jajko
250 ml mleka, ciepłego ale nie gorącego

słoiczek dżemu porzeczkowego (lub konfitury)

kruszonka:
po 40 g miękkiego masła, mąki i cukru

do posmarowania: łyżka mleka

Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru i odrobiną ciepłego mleka oraz łyżką mąki, odstawiamy do rośnięcia na 15 minut.
Mleko łączymy z masłem, cukrem i solą a gdy lekko przestygnie z jajkiem. Do zaczynu dodoajemy mieszanke mleczną oraz mąkę.
Wyrabiamy gładkie ciasto.
Przekładamy ciasto do miski i przykryte zostawiamy w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h aż do podwojenia swojej objętości.

Z wyrośniętego ciasta formujemy małe okrągłe kuleczki (w sumie ok 14tu), rozpłaszczamy je na dłoni. Nakładamy po łyżeczce dżęmu a nastepnie zlepiamy brzegi tak by powstała okrągła bułeczka.
Bułki układmy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi odstępy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny by urosły.

Wszystkie składniki kruszonki ucieramy w miseczce do konsystencji grudek.
Bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C.
Wstawiamy bułeczki i pieczemy 15-20 minut, do zrumienienia.

Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty