Berlinskie ciasteczka twarogowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.118

Zaintrygował mnie skład tych ciasteczek i sposób ich przygotowania. 
Chrupią i są wilgotne w środku jednocześnie. 
Słodkie i kwaskowe... 
Pyszne! przepis z książki "Mamuszka".

Berlinskie ciasteczka twarogowe

80 g margaryny
200 g twarogu
200 g mąki
1 łyżeczka proszku doi pieczenia
50 g cukru

Ucieramy w misce masło z serem, dodajemy przesiana mąkę z proszkiem i zagniatamy ciasto.
Chłodzimy je w lodówce ok 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Na omączonej stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość 2 mm. Wykrawamy kółka o średnicy ok 8-10 cm.
Cukier wsypujemy do miseczki. Przytykamy jedną stronę kółka, składamy cukrem do środka.
Znowu przytykamy do cukru jedna stronę pół krążka i składamy cukrem do wewnątrz. Na koniec przytykamy jedna stronę gotowego ciastka (ćwiartki krążka) i układamy je na blaszce cukrem do góry.
Pieczemy ciasteczka ok 30-40 minut aż będą ładnie rumiane.






Komentarze

  1. robiłam podobne są pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy zamiast margaryny można użyć masło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak można choć jeśli używasz tłustego twarogu ciasteczka mogą być bardziej tłuste :) pozdrawiam!

      Usuń
    2. Dziękuję, wyglądają smakowicie, wkrótce wypróbuję:)

      Usuń
  3. Bardzo fajne i zapisuję do wypróbowania:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow, musze koniecznie zrobić, poradz zprosze co dodac zamiast twarogu, w Holandii nie mam do niego łatwego dostepu,ricotta bedzie ok?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmm to Ci zagadka! chodzi o raczej zwarty ser i lekko kwaskowy... ricotta chyba powinna być dobra jeśli chodzi o konsystencję, nie wiem jak ze smakiem :)

      Usuń
  5. A tam zaraz berlińskie... ;)
    Ciasteczka twarogowe (ros. Творожное печенье) to klasyka klasyki kuchni radzieckiej, której już 30 lat temu dziewczynki w szkołach na lekcjach "pracy" uczono ;)

    Ciasto twarogowe jest genialnym ciastem, które można nie tylko na słodko, ale i na wytrawnie podawać.
    W wersji na słodko można:
    - jak u Ciebie z cukrem, tylko cukier można zmieszać np. z cynamonem lub inną przyprawą
    - pozawijać rogaliki z powidłami lub konfiturą
    - można ulepić pierożki z różnymi nadzieniami, byle niezbyt mokre.
    - zrobić francuską galette z owocami
    - itp.

    W wersji na wytrawnie można:
    - obsypać przyprawami i zrobić "paluszki- spiralki" przekąskowe
    - owinąć pocięte wzdłuż na ćwiartki parówki i zapiec (pyszne! :))
    - zrobić pierożki z różnymi nadzieniami
    - zrobić roladę i ją potem pociąć na plastry i te plastry upiec, by powstały takie a la bułeczki-ślimaczki
    - zrobić francuską galette - pyszne połączenie to morele&kminek i ewentualnie ser kozi. Ogólnie morele i kminek (nie kumin, a kminek) to wyjątkowo udany mariaż :) Albo miękki ser kozi, figi, tymianek i miód :)
    - itp.

    Ciasto twarogowe to świetne ciasto, które daje multum możliwości :)

    Udanych eksperymentów!
    Bożena.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za tak obszerny komentarz :)
      Nazwa "berlińskie" pochodzi z książki, o której pisałam we wstępie :)
      Faktycznie ciasto twarogowe daje wiele możliwości. Moja mama robiła podobne choć jednak w innych proporcjach i zawijała w nie wszystko co się dało!
      Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję :)
      Wiewióra

      Usuń
  6. Robiłam już kiedyś ciasto z twarogiem zamiast jajek, rzeczywiście jest bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciesze się, że nie tylko mi smakuje takie ciasto! pozdrawiam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty