Wegańskie babeczki dyniowe czyli Słodki Czwartek odc.141
Są takie ciasta, które mogę piec i piec, i jeść, i jeść. Nie zdarza się to zbyt często ale jednak. W ostatnich dwóch tygodniach przerabiałam dynię na chlebek trzykrotnie.
Co upiekłam chlebek to znikał. Miałam też związane z nim przygody.
Jak nie zbyt sucha dynia mi się trafiła to ciasto zbytnio spiekło się z wierzchu.
Okazało się, że najprostszym rozwiązaniem tej sytuacji będzie upieczenie z tego samego ciasta babeczek!
Oryginał przepisu znajdziecie TUTAJ. Ja dokonałam kilku zmian i zapraszam Was na muffinki dyniowe!
Weganskie babeczki dyniowe
3/4 dyni Hokkaido
3/4 szkl. mąki orkiszowej 630
1/2 szkl. maki orkiszowej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. cukru
1/4 szkl. brązowego cukru
1/3 szkl. oleju rzepakowego
1/4 szkl. soku jabłkowego
1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych (u mnie cynamon, goździk, imbir i gałka)
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
Nagrzewamy piekarnik do 200 st.C.
Dynię pozbawiamy pestek i kroimy na 6 kawałków. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórą do dołu).
Pieczemy do miękkości ok 30 minut.
Dynię pozbawiamy skórki i rodrabniamy tak by powstało pure.
W dużej misce łączymy suche składniki: mąki, proszek do pieczenia, przyprawy oraz sól.
Do drugiej miski wsypujemy cukier i dodajemy mus z dyni, olej i sok jabłkowy. Mieszamy i dodajemy do suchych składników.
Dokładnie łączymy.
Ciasto przekładamy do formy na babeczki. Wypełniamy je do 2/3 wysokości. Posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.
Pieczemy 25 minut w temp. 200 st.C. Studzimy na kratce.
Zbrzydła mi już zupa dyniowa, więc z chęcią spróbuję czegoś nowego. Może w weekend się uda... :) Buźka!
OdpowiedzUsuńzrób, zrób! czekam na opinię na ich temat :)
UsuńChętnie zjadła bym taką babeczkę 😊
OdpowiedzUsuńja tez :) chyba muszę upiec je znowu!
UsuńBardzo fajny przepis, wielkie dzięki
OdpowiedzUsuń:) dzięki! polecam się na przyszłość :)
Usuń