Zupa krem z pieczonej dyni i czosnku czyli Zupowy Wtorek odc.96
Śmiało mogę nazwać ostatnią niedzielę Dniem Zupy!
Osobiście chciałam zrobić sobie dyniową a reszcie gulaszową, niestety dzieci miały ochotę na pomidorówkę więc ugotowałam i ją :)
Osobiście chciałam zrobić sobie dyniową a reszcie gulaszową, niestety dzieci miały ochotę na pomidorówkę więc ugotowałam i ją :)
Pomyślicie "a po co w takim razie dyniowa"?
No cóż... miałam na nią straszliwą chrapkę!
W dodatku kupiłam ostatnio w DUKA miseczkę,
wprost w idealnym kolorze by zjeść w niej coś z dyni!
To najprostsza dyniowa na świecie, w dodatku poszczególnie składniki można mieć w zamrażalniku i po prostu je wyjąć w chwili gdy jesienny chłód doskwiera najbardziej.
1/2 dyni Hokkaido
2 ząbki czosnku w łupinkach
500 ml wywaru warzywnego
sól, pieprz, imbir w proszku
oliwa
Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C.
Dynię pozbawiamy pestek, miąższ skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami. Dorzucamy nie obrany czosnek.
Pieczemy dynię z czosnkiem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli dynia nam się zbytnio rumieni możemy zrobić z papieru przykrycie. Sprawdzamy czy dynia jest mięciutka.
Jeśli tak to przekładamy ją garnka, nie musimy obierać ze skórki jeśli to dynia Hokkaido, ale możemy, wyciskamy ząbki czosnku z łupinek, i zalewamy gorącym wywarem. Gotujemy 5 minut a następnie blendujemy na gładki krem.
Nalewamy do miseczek.
Przed podaniem możemy udekorować prażonymi płatkami migdałowymi, natką pietruszki czy kleksem śmietany bądź mleka kokosowego.
Swietna zupka! Bardzo lubie dyniowa w kazdej postaci :)
OdpowiedzUsuńdzięki, dzięki! ja również zupę z dyni ale i dynią w innych formach lubię bardzo! :)
UsuńAleż ona musiała pachnieć! I ten kolor - niesamowicie apetyczny :)
OdpowiedzUsuńpachniała i smakowała świetnie :) miłego dnia!
Usuńuwielbiam taki krem z dyni <3
OdpowiedzUsuńJa rownież! Miłego dnia!!!
UsuńBosko wygląda <33
OdpowiedzUsuńDziękuje pięknie za miłe slowa😊
Usuń