Sałatka z kaszy bulgur ze strączkami i papryka czyli Niedzielne Śniadanie odc.113
Inspiracją do przygotowania tej sałatki była dla mnie zawartość lodówki oraz gazeta WERANDA COUNTRY NR.3/2017. Okazało się, że niezależnie jakiego strączka użyjemy zalewa pachnąca kuminem wspaniale zjednoczy wszystkie smaki i powstanie obłędnie pyszna sałatka idealna do pudelka do pracy czy szkolnej śniadaniówki :)
Sałatka z kaszy bulgur ze strączkami (ciecierzyca/soczewica/fasola) i papryką
po ok. 1 szklanki ugotowanej ciecierzycy/soczewicy/innego strączka oraz kaszy bulgur
niewielka cebulka np. szalotka
po jednej małej papryce czerwonej i żółtej lub po pół dużej
garść grubo posiekanej karbowanej natki pietruszki
sos:
po pół łyżeczki mielonego kuminu i słodkiej papryki
łyżka syropu klonowego
sok z połowy cytryny
4 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę, cebulę kroimy w drobna kostkę. Warzywa łączymy z cieciorką, kaszą oraz natka pietruszki.
Przygotowujemy dressing. Oliwę mieszamy z sokiem cytryny, syropem i przyprawami. Zalewamy nią warzywa z kaszą. Mieszamy. Podajemy od razu lub kiedy zgłodniejemy :)
Sałatka z kaszy bulgur ze strączkami (ciecierzyca/soczewica/fasola) i papryką
po ok. 1 szklanki ugotowanej ciecierzycy/soczewicy/innego strączka oraz kaszy bulgur
niewielka cebulka np. szalotka
po jednej małej papryce czerwonej i żółtej lub po pół dużej
garść grubo posiekanej karbowanej natki pietruszki
sos:
po pół łyżeczki mielonego kuminu i słodkiej papryki
łyżka syropu klonowego
sok z połowy cytryny
4 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę, cebulę kroimy w drobna kostkę. Warzywa łączymy z cieciorką, kaszą oraz natka pietruszki.
Przygotowujemy dressing. Oliwę mieszamy z sokiem cytryny, syropem i przyprawami. Zalewamy nią warzywa z kaszą. Mieszamy. Podajemy od razu lub kiedy zgłodniejemy :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(