Zupa pomidorowa z karmelizowanym fenkułem i soczewicą czyli Zupowy Wtorek odc.99
To bardzo pachnąca, gęsta, wprost idealna zupa na mroźne popołudnie.
Przepis na nią znalazłam ostatnio siedząc u fryzjerki w Weranda Country nr.3/2017. Zaciekawiło mnie połączenie kopru włoskiego i pomidorów.
Okazało się być bardzo smacznym a całości dopełnił jeszcze pieczony czosnek.
Zupa pomidorowa z karmelizowanym fenkułem i soczewica
1 fenkuł (koper włoski)
4 ząbki czosnku
3/4 szkl. przecieru pomidorowego
litr bulionu warzywnego
sok z połowy cytryny
kwaśna smietana
pół szklanki ugotowanej czarnej soczewicy
oliwa
bazylia do dekoracji
sól i pieprz
Nieobrane ząbki czosnku skrapiamy oliwą i zawijamy w folie aluminiową. Pieczemy ok 20 minut w 180 st.C. Powinny zacząć intensywnie pachnieć i stać się miękkie.
Fenkuła myjemy, drobno kroimy i rumienimy w garnku na łyżce oliwy. Dodajemy przecier, upieczone i obrane ząbki czosnku. Gotujemy 5 minut a następnie zalewamy bulionem, ew. dolewamy szklankę wody.
Gotujemy 20 minut a następnie miksujemy i doprawiamy sola, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Podajemy z kleksem śmietany, soczewicą i listkami bazylii.
Przepis na nią znalazłam ostatnio siedząc u fryzjerki w Weranda Country nr.3/2017. Zaciekawiło mnie połączenie kopru włoskiego i pomidorów.
Okazało się być bardzo smacznym a całości dopełnił jeszcze pieczony czosnek.
Zupa pomidorowa z karmelizowanym fenkułem i soczewica
1 fenkuł (koper włoski)
4 ząbki czosnku
3/4 szkl. przecieru pomidorowego
litr bulionu warzywnego
sok z połowy cytryny
kwaśna smietana
pół szklanki ugotowanej czarnej soczewicy
oliwa
bazylia do dekoracji
sól i pieprz
Nieobrane ząbki czosnku skrapiamy oliwą i zawijamy w folie aluminiową. Pieczemy ok 20 minut w 180 st.C. Powinny zacząć intensywnie pachnieć i stać się miękkie.
Fenkuła myjemy, drobno kroimy i rumienimy w garnku na łyżce oliwy. Dodajemy przecier, upieczone i obrane ząbki czosnku. Gotujemy 5 minut a następnie zalewamy bulionem, ew. dolewamy szklankę wody.
Gotujemy 20 minut a następnie miksujemy i doprawiamy sola, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Podajemy z kleksem śmietany, soczewicą i listkami bazylii.
Komentarze
Prześlij komentarz
Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(