Drożdżowe bułeczki-kwiatki z orzechowym nadzieniem
Szkoła. Zaraz zaczynamy drugi tydzień roku szkolnego, a jest to wyjątkowy rok.
Zmiana szkoły u Syncia, ósma klasa u Córci. Często ponad osiem godzin zajęć a z treningami nawet więcej. Musieliśmy opracować nowy system jedzeniowy.
W tym roku pakuję 4 pudełka i dwa termosy.
Już wiem, że świetnie sprawdzą się zupy i sałatki, ale czasem na pewno upiekę też coś słodkiego i pysznego dla wiecznych głodomorów.
Dzisiaj mam dla Was pomysł na drożdżowe bułeczki z nadzieniem z orzechów włoskich i powidła śliwkowego.
Drożdżowe bułeczki-kwiatki z orzechowym nadzieniem
ciasto:
350 g mąki pszennej typ 650 lub 750
20 g drożdży
100 ml mleka
2 łyżki jogurtu greckiego
50 g cukru
40 g masła (miękkiego)
1 jajko
1 łyżeczka soli
nadzienie:
100 g orzechów włoskich
50 g cukru pudru
20 g masła
3 łyżki powidła śliwkowego
Odstawiamy na 15 minut by ruszyły.
W dużej misce umieszczamy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn i resztę składników ciasta.
Zagniatamy ciasto - powinno stać się gładkie i elastyczne.
Ciasto zostawiamy w misce przykryte ściereczką. Odstawiamy na ok. godzinę by podwoiło objętość.
Miksujemy składniki farszu. Ja robię to blenderem .
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na stolnicy oprószonej mąką na spory prostokąt.
Rozprowadzamy równomiernie farsz a następnie zwijamy tak by otrzymać długą roladę.
Roladę tniemy ostrym nożem na 16 plasterków.
Każdy plasterek formujemy w kwiatek lub pozostawiamy w formie ślimaka.
Powstałe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy na czas gdy nagrzewamy piekarnik (190 st. C).
Podrośnięte bułeczki wstawiamy do nagrzanego pieca i pieczemy ok 20 minut.
Studzimy na kratce.
Bułeczki pozostają długo świeże i świetnie sprawdzają się jako przekąska do śniadaniówki czy lunchboxu.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(