Owsiane batony kakaowo-migdałowe
Śniadaniówkowe planowanie trwa!
Tym razem dzieci chciały znaleźć w pudełkach batony a ja szperając wśród produktów jakie mam w domu wymyśliłam batony na bazie płatków owsianych i kakao.
Smakowały nie tylko dzieciom :)
Owsiane batony kakaowo-migdałowe
100 g płatków owsianych (zwykłych lub bezglutenowych)
2 łyżki kakao
1/4 łyżeczki soli
2-3 łyżki słodziwa - cukru, syropu z agawy, miodu itp.
1/2 szkl. mleka kokosowego
1 jajko
2 łyżki posiekanej żurawiny
Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.
Wszystkie składniki mieszamy w misce łyżką.
Przekładamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy ją łyżką.
Forma, w której pieczemy powinna mieć taką wielkość by masa owsiana miała ok. 1-1,5 cm grubości.
Blaszkę z masą wkładamy do nagrzanego pieca i pieczemy ok. 25 minut.
Studzimy i kroimy na kwadratowe bądź prostokątne batony.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(