Owsiane batony kakaowo-migdałowe

Śniadaniówkowe planowanie trwa!

Tym razem dzieci chciały znaleźć w pudełkach batony a ja szperając wśród produktów jakie mam w domu wymyśliłam batony na bazie płatków owsianych i kakao. 

Smakowały nie tylko dzieciom :)


Owsiane batony kakaowo-migdałowe

75 g mielonych migdałów
100 g płatków owsianych (zwykłych lub bezglutenowych)
2 łyżki kakao
1/4 łyżeczki soli
2-3 łyżki słodziwa - cukru, syropu z agawy, miodu itp.
1/2 szkl. mleka kokosowego
1 jajko
2 łyżki posiekanej żurawiny

Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.

Wszystkie składniki mieszamy w misce łyżką.

Przekładamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy ją łyżką.

Forma, w której pieczemy powinna mieć taką wielkość by masa owsiana miała ok. 1-1,5 cm grubości.

Blaszkę z masą wkładamy do nagrzanego pieca i pieczemy ok. 25 minut.

Studzimy i kroimy na kwadratowe bądź prostokątne batony.

Smacznego!

Komentarze

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty