Ciasto maślane z jabłkami i kruszonką czyli Słodki Czwartek odc.
Przyszła wiosna, zaraz rozpoczniemy kwiecień. Słońce grzeje, deszczyk pada a mnie dopadła świadomość, że zaraz rozpocznie się czas bez szarlotki. Zniknął ze straganów zimowe jabłka i będziemy czekać na tegoroczne, pachnące i kwaśne. Póki jednak ten czas nie nadejdzie korzystam ile mogę! szarlotki, jabłeczniki i ciasta ucierane gdzie główne skrzypce grają boikeny i renety.
Przepis na ciasto poniżej znalazłam w książce Lidla "Kuchnia Polski. Na słodko."
Ciasto jest pełne smaku, wilgotne i pachnące. Zniknęło w tempie ekspresowym.
I jeszcze nie mogę się nie pochwalić! wczoraj dowiedziałam się, że jestem jedną z 12osób, które wygrały w konkursie KUCHNI PLUS na danie wegańskie
i wezmą udział w programie Marty Dymek.
Nagranie już w kwietniu a o tym kiedy odcinek znajdzie się na antenie na pewno Was poinformuję.
Ciasto maślane z jabłkami i kruszonką
ciasto:
250 g miękkiego masła
150 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 jajek
180 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki cynamonu
jabłka:
500 g jabłek
sok z połowy cytryny
1 łyżka cukru pudru
pół łyżeczki cynamonu
kruszonka:
po 30 g zimnego masła, cukru i maki pszennej
Miękkie masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka . Dorzucamy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy.
Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto.
Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Mieszamy z sokiem z cytryny, cynamonem i cukrem.
Każde kroimy na 10 części. Wtykamy je "po okręgu" w ciasto.
Ucieramy palcami kruszonkę, która posypujemy ciasto.
Ciasto pieczemy k 45 minut w 175 st.C. Sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone.
Wyjmujemy z pieca, studzimy przed pokrojeniem.
ale pojawi się rabarbar i inne wiosenne cuda ;) więc spokojnie wszyscy miłośnicy szarlotki dotrwają do pierwszych jabłek :)
OdpowiedzUsuńhehe masz rację :) ale co szarlotka to szarlotka :)
UsuńPyszne ciasto z chęcią wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńpolecam bardzo!
Usuńwypróbowałam i polecam przepis :) pyszne ciasto ;)
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo sie cieszę 😊
UsuńSuper! Już się nie mogę doczekać wspólnego nagrania, od zeszłego tygodnia jestem posiadaczką książki p.Marty (wiem, już wieki po premierze, ale niedawno zaczęłam się interesować kuchnią roślinną). Ciekawa jestem co razem przygotujecie :) Izabela
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze że sama umieram z ciekawości co z tego wyjdzie 🌸🌸🌸
Usuń