Jaglana granola pachnąca kokosem
Dobrze wiecie, ze uwielbiam wszelkie pochrupadła, musli i granole.
Zazwyczaj są to mieszanki z płatków owsianych czy orkiszowych. Wczoraj
postanowiłam zaryzykować i upiec granolę z prosa. Tak! płatki jaglane
tez nadają się do przygotowania granoli :)
Przepis znalazłam na blogu picante-jalapeno.
Przepis znalazłam na blogu picante-jalapeno.
Oczywiście bez zmian się nie obyło.
Sezam i orzeszki ziemne musiałam wymienić na inne smakołyki.
Efekt jest naprawdę smakowity!!!
2 szkl. płatków jaglanych
1/3 szkl. pestek słonecznika
1/2 szkl. wiórków kokosowych
3 łyżki miodu
2 łyżki oleju kokosowego
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy by miód i olej kokosowy oblepiły wszystkie suche składniki.
Wymieszaną masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy ok. 5 minut.
Po tym czasie mieszamy granolę łyżką, i znowu wstawiamy do piekarnika na około 5 minut.
Czynność tę powtarzamy jeszcze raz lub dwa aż granola nabierze złocistego koloru.
Gotową granolę studzimy i przechowujemy w słoiku lub w papierowej torebce.
1/3 szkl. pestek słonecznika
1/2 szkl. wiórków kokosowych
3 łyżki miodu
2 łyżki oleju kokosowego
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy by miód i olej kokosowy oblepiły wszystkie suche składniki.
Wymieszaną masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy ok. 5 minut.
Po tym czasie mieszamy granolę łyżką, i znowu wstawiamy do piekarnika na około 5 minut.
Czynność tę powtarzamy jeszcze raz lub dwa aż granola nabierze złocistego koloru.
Gotową granolę studzimy i przechowujemy w słoiku lub w papierowej torebce.
Super przepis na domową granolę! :) Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuń