Chleb z masłem pietruszkowo-czosnkowym z cheddarem
Ni to chleb i ni to bułka. Pomysł przyszedł mi do głowy gdy męczył mnie katar i potrzebowałam mocnych, intensywnych smaków.
Ciasto to nic innego jak fiński chleb żytni, którego pieczenie weszło mi w krew i dopracowałam jego wypiek do perfekcji, ach te nacięcia i chrupiąca skórka...
Wzięłam połowę zagniecionego ciasta i przygotowałam to CUDO!
Rodzina pożarła cały chlebek jeszcze gorący w 5 minut.
Chleb z masłem pietruszkowo-czosnkowym z cheddarem
proporcja na 2 niezbyt duże chlebki
ciasto:
225 g mąki żytniej 720
300 g mąki pszenne
15 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru trzcinowego
1 czubata łyżka soli
300 ml ciepłej wody
3 łyżki stopionego masła
masełko:
duża garść natki pietruszki lub wg własnego smaku
ew. kilka listków bazylii
40 g masła
szczypta soli
duży zabek czosnku
40 g startego cheddara
Wodę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą, dodajemy łyżkę masła i mąki, wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem. W
razie potrzeby dolewamy wody lub podsypujemy mąką. Powinniśmy otrzymać
gładkie, zwarte ciasto.
Ciasto
przekładamy do wysmarowanej łyżką masła miski. Przykrywamy i
zostawiamy na godzinę by podwoiło objętośc.
Przygotowujemy w tym czasie masełko pietruszkowo-czosnkowe.
Miękkie masło ucieramy z posiekanymi listkami pietruszki i bazylii oraz posiekanym czosnkiem i szczyptą soli.
Gdy
ciasto wyrośnie walimy je pięścią i zagniatamy
kilka razy, dzielimy na 2 części.Każda z części rozwałkowujemy na okrąg.
Każdy smarujemy masłem pietruszkowo-czosnkowym i posypujemy cheddarem. Zwijamy w rulon, z którego tworzymy okrąg. Układamy dwa bochenki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia szwem do góry.
Zostawiamy przykryte ściereczką na 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 st.C.
Gdy chlebki urosną nacinamy je dowolnie (ja zrobiłam promyki słońca) i wkładamy do piekarnika na ok 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika przekładamy chlebki na kratkę do studzenia i smarujemy pozostałą łyżką masła. Kroimy po lekkim ostudzeniu.
smakowicie wyglada
OdpowiedzUsuńdzięki :)
UsuńSuper wypiek :) No i te masło pietruszkowo-czosnkowe :) Ekstra!
OdpowiedzUsuńo tak! uwielbiam je do każdego zapiekanego pieczywa :)
UsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
UsuńAleż musiał pachnieć podczas pieczenia! Pycha. :)
OdpowiedzUsuńdzięki :) pachniało nieziemsko!
UsuńFaktycznie majstersztyk :-)
OdpowiedzUsuńdzięki :) starania nie poszły na marne :)
Usuń