Ogórkowa - moja pierwsza w życiu
Dzisiaj post o zupie, którą ugotowałam po raz pierwszy w życiu. Stało się to za sprawą książki Kuchnia roślinna dla każdego" Eryka Wałkowicza. Tak naprawdę jest to książka dla każdego, nie narzuca, nie krytykuje, zachęca i tłumaczy a przede wszystkim jest pełna prostych receptur naprawdę dla każdego bo i z dostępnych składników.
Ogórkowa to o niej tu mowa była zupą mojego dzieciństwa. Pamiętam, że zawsze wydłubywałam z niej znienawidzoną wówczas przez mnie marchewkę. Mama gotowała ja zawsze na wołowym bulionie. Ona zjadała tzw. sztukę mięs z sosem musztardowym albo ogórkowym (ależ to wtedy było obrzydlistwo dla nas!!!) a my zupę.
Moje dzieci pierwszy raz jadły ogórkową u znajomych, nie smakowała im, potem jeszcze u kogoś i słyszałam protesty, Małzon wcale nie jada zup, sama jej nie przygotowywałam aż do teraz!
Choć smakowała całkiem inaczej niż ta "mamina" to była przepyszna, córcia też jadła ze smakiem i to dwa dni z rzędu (oczywiście ona bez sosu sojowego).
POLECAM!
Ogorkowa - moja pierwsza w życiu
2 litry wywaru warzywnego
4 spore ziemniaki
1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach
2 szklanki ogórków kiszonych startych na grubych oczkach
1 łyżka sosu sojowego
natka pietruszki
sól, pieprz
Wywar zagotowujemy, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki a także marchewkę.
Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.
Dorzucamy do zupy ogórki oraz sos sojowy i doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Pyrkoczemy chwilkę i podajemy posypaną natka pietruszki.
Też uwielbiałem za dziecka ogórkową, teraz trochę się przejadła :) Aktualnie ulubiona jest pieczarkowa :)
OdpowiedzUsuń:) ja tak mam z pomidorową :)
Usuńa ja ostatnio mogłabym jeść ogórkową co drugi dzień :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńja uwielbiam ogórkową ,ale koniecznie z ziemniakami , bo z ryżem nie lubię ;) i aż mi się nie chce wierzyć ,że nigdy nie robiłaś ogórkowej ;p
OdpowiedzUsuńja z ryżem nigdy nie jadłam :) teraz już robiłam :P
UsuńBardzo lubię ogórkową :) i polecam ogórki przed dodaniem do zupy podusić z 10 minut na maśle :)
OdpowiedzUsuń