Tarta maślana, czekoladowo-karmelowa czyli Słodki Czwartek odc. 164

Za oknem szaro zaczął się dzień, smog to czy mgła, nie wiem, nie widać nic, nie ma czym oddychać.
Taki dzień jest idealny do tego by rozpocząć go gorąca herbatą i czekoladowym ciastem no i rozpakowywaniem prezentu spod poduszki! był u Was Mikołaj? znaleźliście dziś jakiś upominek?

Na mnie w kuchni, czekał jakby nigdy nic oparty o robota kuchennego nowy "Jamie gotuje po włosku". Cóż to była za uczta dla oczu gdy przeglądałam tę książkę jedząc śniadanie!

Ale nie o Jamiem miałam pisać, ciasto! maślane, karmelowe i z czekoladą, brzmi nieźle, prawda?
Przepis na nie pochodzi z bloga Pistachio. Jest proste w przygotowaniu  nieziemsko smaczne :)


Tarta maślana, czekoladowo-karmelowa

ciasto:
125 g miękkiego masła
125 g mąki pszennej
30 g cukru pudru
30 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
1/4 łyżeczki soli

masa:
100 g gorzkiej czekolady
125 g miękkiego masła
200 g ciemnego, brązowego cukru
75 m śmietanki kremówki
opcjonalnie 1 łyżka naturalnej esencji z wanilii
1/2 łyżeczki soli morskiej

do posypania:
gorzkie kakao i orzechy włoskie, ew łamane ziarno kakaowca

Formę o średnicy 20 cm i wykładamy papierem do pieczenia. Ja użyłam tortownicy.
Masło miksujemy z cukrem i solą na gładką masę. Dodajemy mąki i dalej miksujemy do połączenia. Można również ciasto posiekać nożem i szybko zagnieść ręką.
Ciasto wkładamy do formy i rozprowadzamy cienką warstwą.
Miękkie ciasto łatwiej rozkładac w blaszce lekko wilgotnymi dłońmi.
Formę z ciastem chłodzimy w lodówce min. 30 minut.
Czekoladę siekamy na kawałki ok pół centymetra.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C.
Do garnka wkładamy wszystkie składniki nadzienia i doprowadzamy je do zagotowania.
Gotujemy masę przez 1-2 minuty a następnie odstawiamy by lekko ostygła, ale nadal pozostała ciepła.
Formę z ciastem wyjmujemy z lodówki.
Ciasto posypujemy kawałkami czekolady, zalewamy je masą karmelową.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 30 minut.
Ciasto studzimy do temperatury pokojowej i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc, żeby masa ścięła się.
Przed podaniem wierzch ciasta posypujemy kakao i orzechami.

Ciasto to sprawdzi się świetnie jako świąteczny łakoć ale jest tez idealne do popołudniowej kawy czy porannej herbaty, a co!



Komentarze

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty