Ziemniaki i boczniaki



„Warzywo” nadal mnie inspiruje. Wokół przepisów zawartych w książce tworze własne kombinacje. Tak tez się stało w przypadku połączenia ziemniaków i boczniaków.
Niby dość oczywista kompozycja ale zaskoczyła mnie niebywale. Delikatne bulwy i chrupiące grzyby to jest to!!!

Ziemniaki i boczniaki
 
800 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w sporą kostkę
2 łyżki oleju
1 łyżka miodu
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki papryki wędzonej
2 gałązki tymianku
200 g boczniaków
2 jajka
2 łyżki startego sera, najlepiej gruyer lub inny ostry ser
Pieprz i sól


Olej mieszamy z miodem, startym czosnkiem, papryką i listkami tymianku. Mieszamy z ziemniakami. Solimy i pieprzymy. Ziemniaki wykładamy na blachę wyłożoną papierem lub do naczynia do zapiekania.
Wkładamy do pieca nagrzanego do 200 st.C na 15 minut.
Boczniaki rwiemy na mniejsze części i mieszamy z ziemniakami.
Zapiekamy kolejne 10 minut.
Wyjmujemy blachę i robimy dwa zagłębienia na jajka. Wbijamy jajka, solimy je i pieprzymy. Całość posypujemy serem. Dopiekamy pod grillem lub w 230stC dalsze 8 minut by białko się ścięło.


Komentarze

  1. lubie boczniaki. zajrzyj do mnie :) np. tu : http://krzywakromeczka.blogspot.com/2015/10/flaczki-z-boczniakow.html :) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty