Drożdżowy gigant z rabarbarem i korzenną kruszonką

"Hej, hej! jest tam kto?" moglibyście zawołać... 

Praca, dzieci, pandemia, wiele zdarzeń i sytuacji wpłynęło na to, że z blogowej sfery przeniosłam się na Facebooka i Instagrama. Dla samej siebie traktuję Dzieje jako zbiór sprawdzonych przepisów, coś do czego się wraca gdy brak weny, mam nadzieję, że wy tego bloga postrzegacie podobnie.

Dzisiaj, w tę piękną, burzową, czerwcową sobotę wracam do Was z ciastem. 
Ciasto to, chciałoby się napisać placek, ale raczej trudno go tak nazwać, piekło się z przygodami, warte było jednak wysiłku. Jest niebywale delikatne, niezbyt słodkie i długo pozostaje świeże.
Póki jest na straganach rabarbar skorzystajcie z niego, polecam serdecznie!

Przepis znaleziony na blogu Anny z niewielkimi zmianami wg Wiewióry :)

Drozdzowe z rabarbarem i korzenna kruszonka
Drożdżowy gigant z rabarbarem i korzenną kruszonką

ciasto:
500 g mąki pszennej tortowej
30 g świeżych drożdży
150 ml mleka w temp. pokojowej
2 szkl. pokrojonego w plasterki rabarbaru
50 g cukru trzcinowego
100 g masła
2 jajka 
50 ml rumu

kruszonka:
50 g zimnego masła
25 g cukru trzcinowego
75 g mąki
2 łyżeczki francuskiej przyprawy Quatre Épices*

Do misy miksera wlewamy 50 ml letniego mleka, dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy składniki i odstawiamy na 10 – 15 minut minut. 
Masło rozpuszczamy i studzimy.

Do misy miksera wsypujemy mąkę, cukier, wlewamy resztę mleka i jajka. Wyrabiamy mikserem z hakiem ok. 10 minut. Dodajemy rum i przestudzone masło. Wyrabiamy dalsze 10 minut. 
Miskę z ciastem przykrywamy mokrą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę.

Drozdzowet z rabarbarem i korzenna kruszonka

W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. W misce ręką mieszamy mąkę, cukier, przyprawy oraz zimne masło. Zagniatamy składniki, wstawiamy kruszonkę do lodówki.

Drozdzowe  z rabarbarem i korzenna kruszonka

Formę do ciasta smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto do formy, u mnie była to tortownica o średnicy 20 cm, wyłożoną papierem, (pozostawiałam spory brzeg z papieru, jak okazało się słusznie. Ciasto urosło bardzo wysokie!).
Na wierzchu ciasta układamy rabarbar. Możemy go delikatnie wcisnąć w ciasto. 
Przykrywamy blaszkę i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut (do godziny), ciasto powinno podwoić objętość.
Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Wyrośnięte ciasto posypujemy kruszonką. 
Drożdżowego giganta pieczemy ok. 35 – 45 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest upieczone w środku.

*Jeśli nie masz tej przyprawy Wszystkie poniższe składniki umieść w młynku i zmiel. 
2 łyżki stołowe pieprzu
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki (około 12) całych goździków
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru      








Drozdzowe z rabarbarem i korzenna kruszonka

Komentarze

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty