Drożdżowy placek z jagodami i kruszonka, pszenno-owsiany czyli poWeekendowe Łakocie odc.127

Latem  nie ma nic lepszego od drożdżówki z jagodami i kruszonką! co roku czekam na ten czas gdy czarne kuleczki będę mogła prosto z krzaczka wrzucić do ciasta.
Tym razem nie z krzaczka a z targu wylądowały w cieście pszenno-owsianym a do kruszonki dorzuciłam trochę kokosowego smaku. Jeśli lubicie szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasta to to powinno przypaść Wam do gustu :)


Drożdżowy placek z jagodami i kruszonka, pszenno-owsiany

ciasto:
2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki owsianej
po 120 g cukru i masła
2 jajka, rozbełtane
220 ml mleka, ciepłego
30 g drożdży
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli

200 g jagód

kruszonka:
po 50 g maki owsianej, cukru i masła + czubata łyżka wiórków kokosowych

Drożdże zasypujemy cukrem waniliowym i rozpuszczamy w połowie mleka. Odstawiamy na 10 minut by ruszyły.
Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, dodajemy zaczyn, jajka, masło i resztę mleka. Mieszamy ręką lub mikserem. Ciasto będzie dość luźne.
Odstawiamy na godzinę by urosło.
Składniki kruszonki mieszamy w miseczce tak by powstały okruszki. Jagody myjemy.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto. Wsypujemy jagody i posypujemy całość kruszonką.
Pieczemy w piecu nagrzanym do 180 st.C ok 35 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło.
Kroimy po ostygnięciu.



Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty