Ciasto marchewkowe z marcepanem
BĘC!!!
Wylądowaliśmy w Nowym Roku!
Mam nadzieję, że będzie to równie owocny rok co 2018.
Kochani, w Nowym Roku dużo radości, zdrowia i spełnienia Wam życzę :)
Osobiście liczę na to, że nie będę w tym 2019 zalegać z rożnymi zobowiązaniami np. takimi jak ten post o cieście marchewkowym z marcepanem :)
Bez zbędnych tłumaczeń zapraszam po przepis!
Pochodzi on z książki Zofii Różyckiej "Alfabet ciast".
Ciasto marchewkowe z marcepanem
ciasto:
200 g cukru
200 ml oleju
4 jajka
320 g mąki
2 łyżeczki cynamonu
po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody
400 g marchewki
100 g marcepanu (ja dodałam baton marcepanowy z czekoladą o wadze 50 g)
szczypta soli
W misie miksera ucieramy jajka z cukrem i olejem. Powinniśmy otrzymać puszystą masę.
Dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem, proszkiem i sodą oraz szczyptą soli. Mieszamy.
Dorzucamy startą na małych oczkach marchewkę oraz pokrojony w kostkę marcepan.
Ciasto przekładamy do formy (u mnie był to spód o prodiża) wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ciasto ok 60 minut w temp. 160 st.C. Oczywiście po godzinie wtykamy w ciasto patyczek i sprawdzamy czy ciasto jest gotowe. Patyczek powinien pozostać suchy.
Po ostygnięciu ciasto można posypać cukrem pudrem.
Wylądowaliśmy w Nowym Roku!
Mam nadzieję, że będzie to równie owocny rok co 2018.
Kochani, w Nowym Roku dużo radości, zdrowia i spełnienia Wam życzę :)
Osobiście liczę na to, że nie będę w tym 2019 zalegać z rożnymi zobowiązaniami np. takimi jak ten post o cieście marchewkowym z marcepanem :)
Bez zbędnych tłumaczeń zapraszam po przepis!
Pochodzi on z książki Zofii Różyckiej "Alfabet ciast".
Ciasto marchewkowe z marcepanem
ciasto:
200 g cukru
200 ml oleju
4 jajka
320 g mąki
2 łyżeczki cynamonu
po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody
400 g marchewki
100 g marcepanu (ja dodałam baton marcepanowy z czekoladą o wadze 50 g)
szczypta soli
W misie miksera ucieramy jajka z cukrem i olejem. Powinniśmy otrzymać puszystą masę.
Dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem, proszkiem i sodą oraz szczyptą soli. Mieszamy.
Dorzucamy startą na małych oczkach marchewkę oraz pokrojony w kostkę marcepan.
Ciasto przekładamy do formy (u mnie był to spód o prodiża) wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ciasto ok 60 minut w temp. 160 st.C. Oczywiście po godzinie wtykamy w ciasto patyczek i sprawdzamy czy ciasto jest gotowe. Patyczek powinien pozostać suchy.
Po ostygnięciu ciasto można posypać cukrem pudrem.
Wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń