Kruche ciastka pomarańczowo-maślane czyli Słodki Czwartek odc. 165
Uwielbiam wypieki awaryjne! takie, do przygotowania których naprawdę zawsze mam składniki pod ręką. Te ciasteczka upiekłam na Sylwestra i jak się okazało był to strzał w dziesiątkę.
Przepis jest odrobinę zmodyfikowany, oryginalny pochodzi z książki Jamiego Olivera "5 składników".
Ciastka te są niebywale kruche, przypominają trochę shortbread, warto ich spróbować, mówię Wam!
Kruche ciastka pomarańczowo-maślane
150 g masła w temperaturze pokojowej
200 g mąki pszennej
50 g cukru trzcinowego
1 pomarańcza + pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
szczypta soli
opcjonalnie:
70% czekolada do polania
Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C.
Foremkę o boku 20 cm (lub podobnym polu) wykładamy papierem do pieczenia.
W misce palcami ucieramy masło, mąkę, cukier oraz drobno starta skórkę z połowy pomarańczy.
Formujemy bryłkę ciasta i wylepiamy nim dno przygotowanej foremki.
Ciasto powinno mieć 1 cm grubości. Nakłuwamy je widelcem i pieczemy ok 20 minut. Powinno lekko się przyrumienić.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika posypujemy je łyżeczka cukru trzcinowego. Zostawiamy do ostygnięcia.
Kroimy i przed podaniem posypujemy skórką z pozostałej pomarańczy.
Przepis jest odrobinę zmodyfikowany, oryginalny pochodzi z książki Jamiego Olivera "5 składników".
Ciastka te są niebywale kruche, przypominają trochę shortbread, warto ich spróbować, mówię Wam!
Kruche ciastka pomarańczowo-maślane
150 g masła w temperaturze pokojowej
200 g mąki pszennej
50 g cukru trzcinowego
1 pomarańcza + pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
szczypta soli
opcjonalnie:
70% czekolada do polania
Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C.
Foremkę o boku 20 cm (lub podobnym polu) wykładamy papierem do pieczenia.
W misce palcami ucieramy masło, mąkę, cukier oraz drobno starta skórkę z połowy pomarańczy.
Formujemy bryłkę ciasta i wylepiamy nim dno przygotowanej foremki.
Ciasto powinno mieć 1 cm grubości. Nakłuwamy je widelcem i pieczemy ok 20 minut. Powinno lekko się przyrumienić.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika posypujemy je łyżeczka cukru trzcinowego. Zostawiamy do ostygnięcia.
Kroimy i przed podaniem posypujemy skórką z pozostałej pomarańczy.
Pysznie wyglądają, dzieki za prowadzenie bloga!
OdpowiedzUsuń