Çorba z soczewicy i dyni czyli Zupowy Wtorek odc.106
Choć czas jesiennych dyń już przeminą cieszę się, że nadal można je kupić. W ubiegłym tygodniu ugotowałam garnek pysznej, sycącej zupy dyniowej z tureckim rodowodem. Przepis znalazłam na w Jadłonomii. Zupa po leciusieńkim tuningu trafiła na nasz stół i podbiła nasze serca.
Çorba z soczewicy i dyni
1 cebula
1 średniej wielkości dynia Hokkaido
olej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka kuminu
1/4 łyżeczki suszonej mięty
szczypta płatków chili lub mielonego chili
1 szkl. czerwonej soczwicy
5 szkl. wywaru warzywnego
1 puszka krojonych pomidorów
sól i pieprz
3 – 4 łyżki soku z cytryny
do podania: sok z cytryny, oliwa, suszona mięta
Cebulę kroimy w plasterki, dynię obieramy i usuwamy pestki a nastepnie kroimy w grubą kostkę.
Na dnie dużego garnka rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojone warzywa i smażyć przez 5 minut (cebula powinna zrobić się przezroczysta).
Soczewicę dokładnie płuczemy letnią wodą.
Do podsmażonych warzyw dorzucamy przyprawy, mieszamy i smażymy 1 minutę.
Dodajemy soczewicę oraz wywar. Garnek przykrywamy.
Gotujemy zupę pod przykryciem przez ok. 15 – 20 minut, aż soczewica się rozpadnie.
Po tym czasie dodajemy pomidory i gotujemy dalsze 5 minut.
Na koniec całość blendujemy, doprawiamy sokiem z cytryny oraz solą.
Zupę podajemy polanę na wierzchu oliwą, sokiem z cytryny i posypaną suszoną miętą. Świetnie smakuje z pajdą chleba.
Çorba z soczewicy i dyni
1 cebula
1 średniej wielkości dynia Hokkaido
olej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka kuminu
1/4 łyżeczki suszonej mięty
szczypta płatków chili lub mielonego chili
1 szkl. czerwonej soczwicy
5 szkl. wywaru warzywnego
1 puszka krojonych pomidorów
sól i pieprz
3 – 4 łyżki soku z cytryny
do podania: sok z cytryny, oliwa, suszona mięta
Cebulę kroimy w plasterki, dynię obieramy i usuwamy pestki a nastepnie kroimy w grubą kostkę.
Na dnie dużego garnka rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojone warzywa i smażyć przez 5 minut (cebula powinna zrobić się przezroczysta).
Soczewicę dokładnie płuczemy letnią wodą.
Do podsmażonych warzyw dorzucamy przyprawy, mieszamy i smażymy 1 minutę.
Dodajemy soczewicę oraz wywar. Garnek przykrywamy.
Gotujemy zupę pod przykryciem przez ok. 15 – 20 minut, aż soczewica się rozpadnie.
Po tym czasie dodajemy pomidory i gotujemy dalsze 5 minut.
Na koniec całość blendujemy, doprawiamy sokiem z cytryny oraz solą.
Zupę podajemy polanę na wierzchu oliwą, sokiem z cytryny i posypaną suszoną miętą. Świetnie smakuje z pajdą chleba.
Aż zgłodniałam! :) Pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję Kózko kochana!
Usuń