Grillowane kulki mięsne na dwa sposoby czyli Czwarta Pocztówka i Niedzielne Mielenie odc.8



Wycieczka do Nidzicy zakończyła się zakupieniem mnóstwa warzyw i owoców oraz prawie kilograma mięsa (zmielonego w mięsnym). Miałam robić burgery ale w końcu wymyśliłam coś w rodzaju szaszłyków. Mięsne kulki przygotowałam na dwa sposoby. Jedne nadziałam śliwkami suszonymi, drugie przełożyłam papryka i cebulą. Nadziałam na szpadki a Małżon ugrillował. Zjedliśmy na sałacie z pomidorami. Do tego zrobiłam oczywiście czosnkowe chlebki. Lekkie, smakowite, takie dania z grilla lubię!!!



Grillowane kulki mięsne

Na kulki:
800 g mielonego, mieszanego mięsa wołowo-wieprzowego
Po łyżeczce kolendry i kminu (utarte lub zmielone)
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka soli
1 starty ząbek czosnku
Przylepka chleba pszennego
1 jajko

Dodatkowo:
Suszone śliwki
Pokrojone na spore kawałki papryka i cebula

Mięso wkładamy do miski, dodajemy jajko i musztardę oraz czosnek, wsypujemy przyprawy i rozdrobniony (zblendowany) chleb. Mięso wyrabiamy i zostawiamy na pół godziny.
Po tym czasie formujemy z niego kulki. Do jednych do środka wkładamy śliwki, do drugich nie. Kulki nadziewamy na namoczone wcześniej szpadki. Te bez śliwek przekładamy np. kawałkami papryki i cebuli.
Grillujemy na średnio rozgrzanym grillu. Zdejmujemy ze szpadek i podajemy z opieczonym pieczywem i regionalnym piwem :)


Komentarze

  1. Pysznie to wyglada:) A z piw podoba mi się te na miodzie gryczanym, jaki to browar produkuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o dziwo Browar Jabłonowo :) a jest przepyszne :)

      Usuń
  2. Kolenjy super przepis na grillowy sezon i znów coś na mój słodki ząbek.

    OdpowiedzUsuń
  3. fajna odmiana od kiełbasy i karkówki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi pysznie. A chlebki upiekłaś czy też grillowałaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chlebki były opiekane na grillu :) innego dnia zrobiłam tradycyjnie pieczone na grillu bułki :) te są najlepsze!

      Usuń
  5. Lato jest piękne, a takie lubię najbardziej: poranny chłód, potem piękne słońce, ale cień przyjemny i... lekkie, dobre jedzonko :-)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak wcale nie chciałam wracać :)

      Usuń
  6. Pysznie jadasz na wakacjach :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty