Kokosowe Magdalenki czyli Slodki Czwartek odc.100

Dla tych, którzy pędza jak ja ostatnio i nie mają jeszcze upieczonych świątecznych łakoci. Magdalenki kokosowe. Delikatne ciastka, błyskawiczne, smaczne choć, tak jak i Sosny, mnie nie powaliły. Zabrakło mi w nich wilgoci... następnym razem zdecydowanie dodam do nich dodać masło i wiórki czekoladowe ale wtedy nie będą już bez mleczne więc nie każdy sobie podje :)




Kokosowe Magdalenki

100 g mąki
30 g wiórków kokosowych
30 ml mleczka kokosowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g cukru
2 jajka

Jajka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Cały czas miksując dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mleko kokosowe oraz wiórki kokosowe. Całość dokładnie zmiksować. Gotowe ciasto przełożyć do foremki do magdalenek (po ok. 1 łyżce do gniazda). Piec w 190°C przez 15 minut. Pozostawić w foremce do przestudzenia. Wyjąć i podawać oprószone cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi. 

Z OSTATNIEJ CHWILI!!!
Dzisiaj upiekłam je znowu, moi faceci sobie zażyczyli gdyż im smakowały, i tym razem dodałam łyżke oleju kokosowego i drobinki czekolady. PYSZNE!!!


Komentarze

  1. Uwielbian magdalenki:) Smak nie jest jakiś wyrafinowany ale ten kształt sprawia,ze smakują zawsze wyjątkowo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne! Bardzo lubię te ciastka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę w końcu upiec... Kusisz wersją z czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają smakowicie :)
    Strasznie kuszą mnie te ciasteczka, niestety nie posiadam jeszcze specjalnej formy.. chyba będę musiała przyspiszyć jej zakup ^^

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty