Kasza gryczana z boczniakami w sosie pomidorowym

To kolejna szybka propozycja dla tych, którzy więcej czasu spędzają w pracy niż w domu i nie stołują się na mieście :) 
Kasza gryczana z sosem na bazie boczniaków i pomidorów. 
Pyszna i sycąca.


Kasza gryczana z boczniakami w sosie pomidorowym

150 ml kaszy gryczanej
250 g boczniaków, umytych i porwanych na kawałki
łyżka listków tymianku
1 średnia cebula
ząbek czosnku
puszka krojonych pomidorów
100 ml wody
sól, pieprz
olej do smażenia

Cebulę i czosnek obieramy i siekamy.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy grzyby i smażymy aż zaczną się rumienić.
Dodajemy cebulę, czosnek i listki tymianku. Smażymy 2 minuty.
Zalewamy pomidorami i wodą. Dusimy pod przykryciem ok 15 minut.
W tym czasie gotujemy na sypko kaszę gryczaną. Kiedy kasza jest gotowa przekładamy ją do rondla z pomidorowym sosem. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy.
Można też przełożyć potrawkę do naczynia do zapiekania, posypać startym cheddarem i zapiec 10 minut w 200 st. C. aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.

Komentarze

  1. Boczniaki są przepyszne!
    https://jaglusia.wordpress.com/2016/12/17/ryz-basmati-z-wolowina-cukinia-i-orzechami-nerkowca/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(