Ciasto marmurkowe czekoladowo-dyniowe czyli poWeekendowe Łakocie odc.165

Cudowne ciasto! gliniaste czekoladowe i delikatne dyniowe połączenie. 
Może być to ciasto świąteczne :)
Przepis pochodzi z KUCHNI nr.11/2017. Ktoś się skusi?



Ciasto marmurkowe czekoladowo-dyniowe

ciasto dyniowe:
30 g serka typu Almetta, lub innego kremowego serka
50 g cukru
100 g puree dyniowego
duże jajko
25 mąki pszennej
szczypta cynamonu

ciasto czekoladowe:
45 g masła
175 g czekolady gorzkiej
100 g cukru
2 duże jajka
50 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Serek ucieramy z cukrem. Dodajemy puree dyniowe, mieszamy. Łączymy z jajkiem, mąką i cynamonem tak by powstało gładkie ciasto.
Masło rozpuszczamy z czekolada w kąpieli wodnej. W misce łączymy z cukrem i jajkami, mieszamy.
Wsypujemy mąkę, proszek i sól. Mieszamy.


1/3 ciasta czekoladowego wykładamy na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na ciasto czekoladowe nakładamy masę dyniową i kolejną warstwę czekoladowego ciasta.
Ciasto pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C/

Komentarze

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty