Maślano-orzechowe ciastka czyli kaukaskie Kata poWeekendowe Łakocie odc.167

Zbierałam się i zbierałam do napisania o tych ciastkach.
Jeśli jest z czymś dużo pracy to i sporo pisania niestety... ALE te ciastka są tego warte! maślane, orzechowe, tylko lekko słodkie!
Choć robią się twardawe z każdym kolejnym dniem nadal są kruche i rozpływają się w ustach.
Skusicie się? może warto je upiec na Święta???
Przepis pochodzi z pięknej książki "Kaukasis" autorstwa Olii Hercules.


Maślano-orzechowe ciastka czyli kaukaskie Kata

ciasto:
400 g mąki pszennej
10 g proszku do pieczenia
szczypta soli
1 rozmącone jajko
150 g śmietany
ziarenka z połowy laski wanilii
250 g zamrożonego i startego na grubej tarce masła


nadzienie:
200 g masła, zamrożonego i startego
200 g cukru
150 g maki pszennej
50 g uprażonych i zblendowanych orzechów włoskich lub pekan

do posmarowania:
1 jajko


Przygotowujemy ciasto.
W misce łączymy mąkę, proszek i sól.
W drugim naczyniu łączymy jajko, śmietanę, wanilię.
Do mąki dodajemy masło i całość rozcieramy na okruszki. Wlewamy płynne składniki i szybko zagniatamy. Ciasto owijamy folią  i wkładamy do lodówki na godzinę.
Przygotowujemy nadzienie mieszając masło z cukrem, mąką i orzechami.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C a blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto dzielimy na 2 części i każdą z nich rozpłaszczamy a następnie wałkujemy tak by otrzymać prostokąt o grubości pół centymetra.
Każdy z prostokątów smarujemy nadzieniem i zwijamy w ciasna roladę.
Rolady wkładamy na 15 minut do lodówki a następnie smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Ostrym nożem, zanurzonym w gorącej wodzie, tniemy rolady na plastry  o grubości 2 cm.
Ślimaczki układamy na blachach di pieczenia. przyciskając lekko palcami.
Gotowe ślimaki chłodzimy dalsze pól godziny.
Pieczemy je ok 30 minut. Gdy będa rumiane wyjmujemy i studzimy na kratce.

Komentarze

  1. Na ciasteczka to ja zawsze mam ochote :) Pychota!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hi hi to i moja ulubiona forma słodkości!

      Usuń
  2. Wyglądają bardzo smacznie. Zapisuję przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie daj znać jak ciasteczka się udały! miłego dnia :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty