Fińska chałka kardamonowa czyli Pulla, Niedzielne Śniadanie odc.110

Idealna na śniadanie lub podwieczorek. Nie można się jej oprzeć... 
Na niedzielne śniadanie pożarliśmy ją raz dwa popijając kakao. 
Przepis pochodzi z bloga Pistachio. Dziękuję Lo!!!


Finska chalka kardamonowa czyli Pulla

1/2 paczki (3,5 g) suszonych drożdży lub 12 g świeżych
62 ml ciepłej wody

250 ml mleka (zagotowanego i wystudzonego)
115 g cukru
po 1/2 łyżeczki soli i mielonego kardamonu
2 lekko ubite jajka
630 g mąki pszennej typu 550
55 g masła (stopionego i wystudzonego do letniej temperatury)

do posmarowani i posypania:
1 roztrzepane jajko
cukier perlisty
płatki migdałowe


W misce mieszamy drożdże z ciepłą wodą i odstawiamy na 5 minut.
Dodajemy mleko, cukier, sól, kardamon, jajka i 1 szklankę mąki.
MIksujemy by się połączyły a nastepnie dodajemy kolejne 2 szklanki mąki i ponownie miksujemy z końcówkami w kształcie haków do uzyskania gładkiego ciasta.
Stopione dolewamy masło i ponownie miksujemy do połączenia.
Dodać resztę mąki i miksujemy ciasto przez około 5-6 minut na średnich obrotach.


Ciasto przekładamy do drugiej miskiwysmarowanej olejem o neutralnym smaku.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrosniecia na 1 godzinę tak by podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto odgazowujemy zagniatając kilka razy, ponownie przykrywamy i odstawiamy na 1/2 godziny by podrosło.
Gdy to sie stanie ciasto wyjmujemy na podsypany mąką blat i dzielimy na 2 części.
Każdą z nich tniemy na 3 kawałki z których formujemy dośc długie wałki.
Zaplatamy chałkę z 3 wałków jak warkocz.
Końcówki podwinąć pod spód.
Chałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Powinny stać się puszyste i trochę urosnąć, nie musza podwoić objętości.

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C.
Chałki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem perlistym i płatkami migdałów.
Pieczemy około 20-25 minut. Powinny stać się rumiane, ale nie przepieczone.

Stan upieczenia można sprawdzić patyczkiem.
Studzimy je na kratce.

Komentarze

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty