Żytni chleb pełen buraków i kminku

Dawno mnie tutaj nie było. Mam nadzieję, że zaglądacie na dziejowego Instagrama i Fan Page, bo tam zdecydowanie więcej się dzieje.


Ten chleb to bardzo skandynawskie smaki i muszę Wam powiedzieć, że i całkiem moje. 
Dobór składników może się wydawać zaskakujący ale jest naprawdę świetnie skomponowany pod każdym względem.
Znalazłam go w ksiązce "Jedzenie, mity i nauka" Fridy Duell.

Żytni chleb pełen buraków i kminku

200 g kawałków marynowanego buraka
50 ml buraczanej wody z przygotowywania buraków
30 g świeżych drożdży, pokruszonych
150 ml wody
50 ml golden syropu lub miodu, syropu z agawy, syropu klonowego
1 łyżka kminku, rozgniecionego w moździerzu
1 łyżka soli
po 3 łyżki siemienia lnianego i pestek dyni
300 g mąki pszennej
120 g mąki żytniej typ 720



Wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski i zagniatamy ok 10 minut ręcznie lub w robocie kuchennym.
Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 2 godziny.
Foremkę, keksówke, wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na omączona stolnicę, składamy je na pół i przekładamy ciasto do blachy.
Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 250 st. C.
Wstawiamy wyrośnięty chleb i od razu obniżamy do 200 st. C.
Pieczemy bochenek ok. 45 minut.
Zostawiamy do ostygnięcia na kratce. Kroimy po całkowitym wystudzeniu. Chleb świetnie się przechowuje zawinięty w ściereczkę.

Komentarze

  1. No i taki chleb to często się w domach na Mazurach je :) Tylko czy to jest produktywne hmm... No ale trudno je się przynajmniej coś zdrowego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ten chleb. Dziękuję za przepis 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A bardzo dziękuję za miły komentarz :) miłego popołudnia!

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty