Żytni chleb razowy z żeliwnego garnka czyli Niedzielne Śniadanie odc.28

Już go gdzieś kiedyś widziałam ale przypomniał mi o nim post Wiosenki z Eksplozji Smaku.
Upiekłam. Nie wyrósł jakoś bardzo ale zmieniłam proporcje maki i miałam przygody z prądem o których może kiedyś tu opowiem. 
Smaczny, lekko gliniasty i bardzo żytni, pachnący prawdziwym razowcem!


Żytni chleb razowy z żeliwnego garnka

1 łyżka zakwasu żytniego (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej)
150 ml wody
150 g mąki żytniej chlebowej typ 720
Mieszamy i zostawiamy na 12-18 godzin.

Nastepnie dodajemy:
230 g mąki żytniej chlebowej typ 720
150 g mąki żytniej 2000
1,5 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki drożdży instant (opcjonalnie), u mnie okruszek świeżych
200 ml wody w temp pokojowej
50 g pestek słonecznika

Wszystkie składniki oprócz ziaren łączymy za pomocą miksera lub łyżki. Nie należy miksować zbyt długo. Na końcu dodajemy słonecznik. 
Przekładamy ciasto do keksówki o długości 26-30 cm wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami żytnimi. lub do żeliwnego garnka wyłożonego papierem do pieczenia.
Przykrywamy folią spożywczą lub pokrywką i odstawiamy do wyrastania. W zależności od temperatury, zajmie to 2-6 godzin. Chleb mniej więcej podwoi swoją objętość. Nie należy wstawiać do piekarnika niewyrośniętego chleba. 
Wstawiamy chleb do zimnego piekarnika, nastawiamy temp. 230 st C. Po 30 minutach zmniejszamy ją do 210 st i pieczemy jeszcze ok 20-30 minut (jeśli pieczecie w garnku tu zdejmujemy pokrywkę). 
Warto po ok. 30 minutach od wstawienia chleba sprawdzić, jak się piecze, ponieważ czas pieczenia zależy tu przede wszystkim od tego, jak szybko nagrzewa się piekarnik. Jeśli chleb za bardzo rumieni się z wierzchu, należy przykryć go folią aluminiową i dopiekać pod nią. 
Gotowy chleb ma chrupiącą skórkę. Studzimy go na kratce.


Komentarze

  1. Chyba nie ma lepszego zapachu w kuchni niż świeżo upieczony chleb!
    Lubię wypieki w garnku żeliwnym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również! najlepsza bardzo chrupiąca skórka i wilgotny miąższ gwarantowane!

      Usuń
  2. Świeży pachnący domowy chlebek mniaaam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłybyśmy taki świeży, domowy chleb z twarożkiem! Oj zjadłybyśmy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A my się właśnie zajadamy śnieżnymi kulami, co to było o nich w Nowy Rok. Mniam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty