Schab w sosie pomarańczowym z tahini
Przeglądanie styczniowego numeru magazynu KUCHNIA 2018 okazało się być wielce inspirującym doświadczeniem. Pomysł za pomysłem, przepis za przepisem, inspirowały do działania.
Były kulki ziemniaczane, była sałatka a ostatnio przyszła pora na schab w owocowym sosie.
Schab w sosie pomarańczowym z tahini
600 g schabu lub polędwiczek wieprzowych
olej
łyżka miodu
sok z 1 pomarańczy (ok 150 ml)
30 g tahiny
2 łyżki posiekanej kolendry
sól, pieprz
ryż basmati do podania
Mięso kroimy w małą kostkę, solimy i pieprzymy a następnie obsmażamy na rumiano na rozgrzanym tłuszczu.
Dodajemy miód i dokładnie mieszamy, wlewamy sok i znowu mieszamy.
Dodajemy pastę tahini, po wymieszaniu przykrywamy i dusimy ok 10 minut lub dopóki mięso nie stanie się mięciutkie.
Ewentualnie dodatkowo doprawiamy. Podajemy z ryżem, posypane kolendrą.
o świetny przepis! Zostało mi sporo thaini po robieniu hummusu :)
OdpowiedzUsuń:) mi też zawsze zostaje tahini po robieniu hummusu, najczęściej wykorzystuję ją do produkcji batoników bakaliowych :)
Usuń