Curry z soczewicą i dynią
Nie ma jak własna mieszanka przyprawowa, dotyczy to także przyprawy curry. Każdy powinien zrobić ją po swojemu, wg własnych upodobań. Nie jest to wcale trudne i można to zrobić na bieżąco, a potem wykorzystać taki przyprawowy mix do przyrządzenia np. dania curry z dynią.
Przepis na tę kompozycje smaków znalazłam w najnowszej książce Lidla "Jeść zdrowiej".
Curry z soczewica i dynia
mieszanka przyprawowa:
po jednej łyżeczce:
nasion kolendry, kurkumy, cynamonu i czerwonej papryki
pół łyżeczki kminu rzymskiego
curry:
1 czerwona cebula (pokrojona w piórka)
2 ząbki czosnku (pokrojony w plasterki)
kawałek imbiru (wielkości kciuka, pokrojony w kosteczkę)
1 łyżka oleju kokosowego
200 g dyni piżmowej, bez skóry, pokrojona w kostkę
1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
1/2 szkl. czerwonej soczewicy
4 łyżki sosu sojowego
150 ml wywaru warzywnego
po 1 puszce krojonych pomidorów i mleczka kokosowego
1 łyżka przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
natka pietruszki do posypania
W moździerzu (lub młynku) ucieramy nasiona kolendry i kuminu, i łączymy z reszta przypraw.
Mieszankę przypraw przekładamy na sucha patelnię i prażymy kilka chwil aż zacznie ładnie pachnieć.
Dodajemy olej kokosowy i mieszamy.
Dorzucamy pokrojone warzywa (dynię i paprykę) oraz soczewice.
Całość mieszamy. Dolewamy sos sojowy i wywar a następnie zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok 15 minut.
Następnie dodajemy pomidory, mleko kokosowe, przecier oraz cukier. Gotujemy dalsze 12 minut.
Podajemy posypane natka pietruszki lub kolendry.
Przepis na tę kompozycje smaków znalazłam w najnowszej książce Lidla "Jeść zdrowiej".
Curry z soczewica i dynia
mieszanka przyprawowa:
po jednej łyżeczce:
nasion kolendry, kurkumy, cynamonu i czerwonej papryki
pół łyżeczki kminu rzymskiego
curry:
1 czerwona cebula (pokrojona w piórka)
2 ząbki czosnku (pokrojony w plasterki)
kawałek imbiru (wielkości kciuka, pokrojony w kosteczkę)
1 łyżka oleju kokosowego
200 g dyni piżmowej, bez skóry, pokrojona w kostkę
1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
1/2 szkl. czerwonej soczewicy
4 łyżki sosu sojowego
150 ml wywaru warzywnego
po 1 puszce krojonych pomidorów i mleczka kokosowego
1 łyżka przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
natka pietruszki do posypania
W moździerzu (lub młynku) ucieramy nasiona kolendry i kuminu, i łączymy z reszta przypraw.
Mieszankę przypraw przekładamy na sucha patelnię i prażymy kilka chwil aż zacznie ładnie pachnieć.
Dodajemy olej kokosowy i mieszamy.
Dorzucamy pokrojone warzywa (dynię i paprykę) oraz soczewice.
Całość mieszamy. Dolewamy sos sojowy i wywar a następnie zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok 15 minut.
Następnie dodajemy pomidory, mleko kokosowe, przecier oraz cukier. Gotujemy dalsze 12 minut.
Podajemy posypane natka pietruszki lub kolendry.
Komentarze
Prześlij komentarz
Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(