Korzenne babeczki z czekoladą czyli poWeekendowe Łakocie odc.176

To była niesamowicie emocjonująca niedziela!
Córcia brała udział w turnieju Judo Legia Cup dla początkujących zawodników i zawodniczek. W domu były nerwy a już na hali spokój czemu zawdzięcza złoty medal! rach ciach, przeciwniczki zostały rzucone, przytrzymane i po wszystkim! DUMA MNIE ROZPIERA!
A na moja judoczkę czekał w domu obiad i korzenne babeczki.
Już strasznie dawno nie piekłam krajanki korzennej a to jedno z moich ulubionych ciast.
Tym razem upiekłam je w formie babeczkowej by ułatwić ich jedzenie :)

Korzenne babeczki z czekoladą
(proporcja na 18 szt.)

ciasto:
300 g mąki pszennej
125 g masła
150 g cukru
65 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
szczypta soli
po łyżeczce cynamonu i gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonych goździków
100 g gorzkiej czekolady
250 ml wody
125 g rodzynek
6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki rumu

18 kawałków czekolady


Czekoladę i rodzynki siekamy ostrym nożem lub blenderem.
Wodę zagotowujemy, wsypujemy kawę, rodzynki i czekoladę. Gotujemy ok. 15 minut, studzimy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do miski.
Dodajemy miękkie masło, cukier, cukier puder a także jajka i przyprawy.
Składniki mieszamy stopniowo dodając masę kawową.


Nagrzewamy piekarnik do  180 st.C. Blachę wykładamy papilotkami, wkładamy do nich ciasto do 2/3 wysokości i do każdej babeczki wtykamy kawałek czekolady.
Pieczemy ok 25 minut, lub do suchego patyczka.
Studzimy na kratce.



Komentarze

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty