Placki ziemniaczane z łososiem i sosem czosnkowo-ogórkowym czyli Środowe Rybki odc.71

To wyjątkowe placki ziemniaczane bo wersji fit, pieczone i z jak się okazało GENIALNYCH ziemniaków, których odmiany już niestety nie pamiętam. Byłam pod ogromnym wrażeniem konsystencji ciasta i chrupkości placków. Połączenie z ogórkiem, koperkiem i łososiem okazało się bardzo, bardzo smacznym!
Przepis pochodzi z najnowszej książki Lidla "Jeść zdrowiej".


Placki ziemniaczane z łososiem i sosem czosnkowo-ogórkowym

placki:
1 kg mączystych ziemniaków
1 czerwona cebula
2 jajka
1 łyżka mąki pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
szczypta chili
łyżeczka suszonej natki kolendry lub 2 łyżki posiekanej świeżej

sos:
1 długi ogórek
2 ząbki czosnku
300 ml jogurtu greckiego
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
1/2 łyżeczki soli
pieprz
1 łyżka posiekanego koperku


do podania:
plasterki wędzonego łososie, cytryna 


Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na chwilę zostawiamy by puściły sok, który odciskamy.
Do ziemniaków dodajemy startą cebulę, jajka, mąkę sól, pieprz, chili i kolendrę. Dolewamy olej i dokładnie mieszamy łyżką.
Na blasze od piekarnika układamy kawałek papieru do pieczenia i na ten papier nakładamy łyżeczką małe placki o grubości ok pół centymetra.
Pieczemy placuszki w 200 st.C ok 25 minut.
Ogórka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy przeciśnięty czosnek i mieszamy z resztą składników sosu.


Na upieczone placki nakładamy sos i kawałki łososia. Całość możemy udekorować listkami kolendry.

Komentarze

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty