Pan co'Santi czyli Chleb z Orzechami i Rodzynkami w garnku pieczony

Przepis na ten chleb miałam spisany już bardzo dawno temu. Przypomniałam sobie o nim przeglądając mój kajet, upiekłam dla siebie, w ten upał a co! a Małżonowi inny, zakwasowy, żeby nie było :)
Chleb jest nie słodki, cynamonowy troszeczkę, bakaliowy, chrupią w nim orzechy, słodzą rodzynki. Ma duże bąbelki w środku i pyszną, niezbyt grubą skórkę. Bardzo polecam z masłem, białym serem czy zielonym ogórkiem. Pyszny! Pochodzi z Pracowni Wypieków.


Chleb z Orzechami i Rodzynkami

400 gram mąki pszennej (u mnie 350 g zwykłej i 50 pełnoziarnistej)
85 g rodzynek
50 g siekanych orzechów włoskich
1 i 1/4 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki cynamonu
6 g świeżych drożdży (lub 2 g suchych)
350 g wody
szczypta pieprzu

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy łyżką przez 30 sekund.
Miskę przykrywamy i odstawiamy na 12-18 godzin.
Następnie przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i składamy je na pół. Przekładamy na ściereczkę obsypaną mąką i zostawiamy do wyrastania. Liska przełożyła chleb ze ściereczką do koszyka do wyrastania (można też przełożyć go ze ścierką do miski). Ja włożyłam chleb do garnka żeliwnego wyłożonego papierem gdyż nie przepadamy za bardzo omączonymi chlebami.
Odstawiamy na ok. godzinę.
W tym czasie garnek żeliwny wstawiamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy piekarnik do 230 st C.
Po ok. pół godzinie zdejmujemy przykrywę garnka, przekładamy wyrośnięty chleb do garnka, przykrywamy przykrywką i pieczemy 30 minut. Ja włożyłam garnek z wyrośniętym chlebem do zimnego piekarnika. Włączyłam grzanie na 230 st.C na 30 minut. Dalej postępowałam jak Liska.
Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i dopiekamy kolejne 15-30 minut. Skórka powinna być brązowa i chrupiąca.
Po upieczeniu wyjmujemy chleb z garnka na kuchenną kratkę i studzimy.

Komentarze

  1. Super! Piekłam niedawno chleb z rodzynkami i siemieniem lnianym na zakwasie, był pyszny. Muszę spróbować, tak jak Ty, jeszcze z orzechami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. :) połączenie cynamonu, orzechów i rodzynek w tym chlebie jest rewelacyjne!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda w przekroju! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cynamonowym wypiekom mówię tak :) pyszne...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty