Ciasto migdalowo malinowe czyli Slodki Czwartek odc.45
O tym cieście po prostu zapomniałam! zjadłam prawie całe sama, nie przypadło niestety do gustu pozostałym domownikom ani urodzinowym gościom Córci.
Dziś znalazłam fotkę więc i pojawi się wpis. Przepis pochodzi z "Kuchni" Nigelli Lawson. Nie wymaga wiele zachodu choć nie jest też takim sobie zwykłym ciastem. Idealnie łączy maślany spód, owocowy wilgotny środek i migdałową masę jajeczną.
spód maślany:
225 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
szczypta soli
225 miękkiego masła
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Składanki mieszamy w malakserze lub siekamy nożem i szybko zagniatamy ręką. Ciasto powinno być zwarte.
Ciastem wykładamy blaszkę wysmarowaną masłem. Dociskamy do dna. Podpiekamy ciasto ok 20 minut i studzimy 5 minut.
Kiedy ciasto się piecze przygotowujemy wypełnienie:
150 g miękkiego masła
4 jajka
150 g cukru
150 g mielonych migdałów
250 g dżemu malinowego
250 g malin
50 g płatków migdałowych
Masło roztapiamy w garnuszku i odstawiamy by lekko przestygło. W malakserze miksujemy jajka, cukier, migdały na gładką pastę. Powolutku wlewamy rozpuszczone masło. Kiedy masa jest jednolita wyłączamy malakser.
Dżem roztrzepujemy trzepaczka by był mniej zwarty.
Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy dżem, rozkładamy maliny oraz migdałowa masę, posypujemy płatkami migdałowymi.
Ciasto pieczemy ok 35-45 minut. Warto zajrzeć do ciasta po 35 minutach i sprawdzić je patyczkiem by zbytnio się nie spiekło z wierzchu a w środku było upieczone. Najlepsze już ostudzone.
Mmm, czekam na przepis;))
OdpowiedzUsuńTeż tak mam z przepisami Nigelli - albo hit albo porażka...
OdpowiedzUsuńWiewióra! Więcej tu nie wchodzę! A przynajmniej na głodzie:) Dzięki, że burako- rzodkiewki w Kuchni wyczaiłaś:)
OdpowiedzUsuńKuchnię czytam co miesiąc będę czujna na przyszłość bo rzodkiewy i mnie urzekły :)
Usuń