Razowe rogale z cynamonowo-migdałowym nadzieniem czyli Niedzielne Śniadanie odc.32

Sobota zapowiadała się całkiem inaczej, miała być podróż w sielskie anielskie miejsce, ale moje zdrowie pokrzyżowało trochę plany. Było równie intensywnie i miło ale jednak całkiem inaczej no i domowo. No i na reszcie zimowe buty i kurtki trafiły do pralki a na nasze nogi zakupiliśmy nowe trampki.

Uwielbiam takie poranki jak dziś! Sama obudziłam się o 6tej, słońce zaglądało w kuchenne okno. 
I jak tu nie upiec czegoś pysznego na śniadanie? najpierw leki a potem w planach rogaliki jak u Delimammy. Niestety pojawiło się wielkie ALE w postaci nagłego braku mąki pszennej. W taki poranek nic mnie jednak nie było w stanie zrazić :) 
Na bazie powyższego przepisu powstały Razowe rogale z nadzieniem, z mielonych migdałów ze sporą dawką cynamonu. Jak pachnie w domu tak jak teraz u mnie nawet zniknięcie słoneczka na niebie nie jest straszne.  A córcia orzekła, że nadzienie jest pyszne i ja się z nią zgadzam :)


Razowe rogale z cynamonowo-migdałowym nadzieniem

600 g mąki pszennej (pół na pół zwykłej i pełnoziarnistej)
260 ml ciepłego mleka (wody, mleka roślinnego lub np. kefiru, u nas dozwolony przez alergologa)
50 g roztopionego masła (u nas margaryna bez mleczna)
2 jajka (lub 6 przepiórczych)
1 łyżka oleju
1,5 łyżki cukru
1/3 łyżeczki soli
20 g świeżych drożdży

nadzienie:
70 g mielonych migdałów
60 g miękkiego masła (margaryny bez mlecznej)
50 g cukru trzcinowego
łyżeczka cynamonu

Przygotowujemy rozczyn. Świeże drożdże rozcieramy z cukrem, łyżeczką mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na do wyrośnięcia. 
W dużej misce mieszamy jajka, dodajemy sól, mleko i olej. Powoli wsypujemy mąkę, wlewamy wyrośnięte drożdże i roztopione masło.
Wszystkie składniki mieszamy np. przy pomocy drewnianej łyżki lub miksera z hakiem.
Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie elastyczne i nie będzie klejące. Wyrobione ciasto formujemy w kulę,
przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Składniki nadzienia ucieramy.


Po upływie godziny ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej rozwałkowujemy trójkąty.
Każdy placuszek smarujemy nadzieniem migdałowo-cynamonowym i zwijamy jak rogala.

Rogaliki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Układamy je w sporych odstępach (bardzo rosną przed i podczas pieczenia).
Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika czekamy około 15 minut.
Smarujemy je olejem i posypujemy cukrem w perełkach.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Rogale pieczemy przez około 15 minut (do uzyskania złotego koloru).

Wielkanoc_Eggoiste_300x250  

Komentarze

  1. świetny pomysł wyglądają bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie wystarczyło przeczytać składniki, żeby zaczęła mi lecieć ślinka. Uwielbiam migdały i cynamon. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. dziękuję, robię co mogę by tak było!

      Usuń
  4. Cześć, bardzo przyjemnie tu na twoim blogu, świetny wpis, bardzo pięknie się go przegląda, zapewne odwiedze twojego bloga jeszcze nie raz gdyż bardzo jest zajmujący w przeciwieństwie do wielu innych blogów - Pozdrawiam Gosia :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty