Razowe rogale z cynamonowo-migdałowym nadzieniem czyli Niedzielne Śniadanie odc.32

Sobota zapowiadała się całkiem inaczej, miała być podróż w sielskie anielskie miejsce, ale moje zdrowie pokrzyżowało trochę plany. Było równie intensywnie i miło ale jednak całkiem inaczej no i domowo. No i na reszcie zimowe buty i kurtki trafiły do pralki a na nasze nogi zakupiliśmy nowe trampki.

Uwielbiam takie poranki jak dziś! Sama obudziłam się o 6tej, słońce zaglądało w kuchenne okno. 
I jak tu nie upiec czegoś pysznego na śniadanie? najpierw leki a potem w planach rogaliki jak u Delimammy. Niestety pojawiło się wielkie ALE w postaci nagłego braku mąki pszennej. W taki poranek nic mnie jednak nie było w stanie zrazić :) 
Na bazie powyższego przepisu powstały Razowe rogale z nadzieniem, z mielonych migdałów ze sporą dawką cynamonu. Jak pachnie w domu tak jak teraz u mnie nawet zniknięcie słoneczka na niebie nie jest straszne.  A córcia orzekła, że nadzienie jest pyszne i ja się z nią zgadzam :)


Razowe rogale z cynamonowo-migdałowym nadzieniem

600 g mąki pszennej (pół na pół zwykłej i pełnoziarnistej)
260 ml ciepłego mleka (wody, mleka roślinnego lub np. kefiru, u nas dozwolony przez alergologa)
50 g roztopionego masła (u nas margaryna bez mleczna)
2 jajka (lub 6 przepiórczych)
1 łyżka oleju
1,5 łyżki cukru
1/3 łyżeczki soli
20 g świeżych drożdży

nadzienie:
70 g mielonych migdałów
60 g miękkiego masła (margaryny bez mlecznej)
50 g cukru trzcinowego
łyżeczka cynamonu

Przygotowujemy rozczyn. Świeże drożdże rozcieramy z cukrem, łyżeczką mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na do wyrośnięcia. 
W dużej misce mieszamy jajka, dodajemy sól, mleko i olej. Powoli wsypujemy mąkę, wlewamy wyrośnięte drożdże i roztopione masło.
Wszystkie składniki mieszamy np. przy pomocy drewnianej łyżki lub miksera z hakiem.
Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie elastyczne i nie będzie klejące. Wyrobione ciasto formujemy w kulę,
przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Składniki nadzienia ucieramy.


Po upływie godziny ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej rozwałkowujemy trójkąty.
Każdy placuszek smarujemy nadzieniem migdałowo-cynamonowym i zwijamy jak rogala.

Rogaliki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Układamy je w sporych odstępach (bardzo rosną przed i podczas pieczenia).
Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika czekamy około 15 minut.
Smarujemy je olejem i posypujemy cukrem w perełkach.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Rogale pieczemy przez około 15 minut (do uzyskania złotego koloru).

Wielkanoc_Eggoiste_300x250  

Komentarze

  1. świetny pomysł wyglądają bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie wystarczyło przeczytać składniki, żeby zaczęła mi lecieć ślinka. Uwielbiam migdały i cynamon. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cześć, bardzo przyjemnie tu na twoim blogu, świetny wpis, bardzo pięknie się go przegląda, zapewne odwiedze twojego bloga jeszcze nie raz gdyż bardzo jest zajmujący w przeciwieństwie do wielu innych blogów - Pozdrawiam Gosia :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty