Bułeczki drożdżowe z owocami i kruszonka, z ciasta ziemniaczanego czyli Niedzielne Śniadanie odc.67
Dzisiaj obchodzimy szwedzkie święto cynamonowych ślimaczków.
Niestety w tym roku nie będę się nimi raczyć, zaplanowałam bowiem gofry czekoladowe.
Przeczytacie o nich niebawem a teraz zapraszam na wyjątkowe bułeczki, które piekłam w ubiegła niedzielę.
Bardzo długo świeże ciasto drożdżowe napełnione smakowitym farszem owocowym.
Co mogłoby być lepszego?!?
Przepis na ciasto znajdziecie w książkach Liski, farsz również podpatrzony w "O jabłkach".
Polecam!!!
Bułeczki drożdżowe z owocami i kruszonka, z ciasta ziemniaczanego
ciasto:
20 g drożdży świeżych
450 g mąki pszennej, u mnie bułeczkowa 650

100 g masła
120 utłuczonych, ugotowanych ziemniaków
100 g cukru
1 cukier waniliowy
1/2 łyżeczki soli
nadzienie:
1 łyżka śmietany
2 kwaśne jabłka
1/2 łyżeczki cynamonu
150 g owoców jagodowych (u mnie jagody i jeżyny)\
3 łyżki cukru trzcinowego
kruszonka:
50 g masła
100 g maki pszennej
50 g cukru
kilka kropli esencji waniliowej
Drożdże rozrabiamy z łyżeczka cukru, kilkoma łyżkami ciepłego mleka i łyżka maki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Do miski wsypujemy pozostałe składniki, dodajemy rozczyn i zagniatamy sprężyste, gładkie ciasto, które nie powinno kleić się do rąk.
Formujemy z niego kulę i wkładamy do miski. Przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy cynamon, cukier i owoce jagodowe.
Składniki kruszonki wkładamy do miseczki i zagniatamy palcami by powstały okruszki.
Gdy ciasto podwoi objętość formujemy z niego kulki, spłaszczamy ich środek. Robimy wgłębienie.
Smarujemy śmietaną, nakładamy nadzienie i posypujemy kruszonką.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C.
Wyrośnięte bułki wkładamy do pieca na 15 - 20 minut by ładnie się zrumieniły.
Studzimy na kuchennej kratce.
Idealne na słodkie, leniwe, niedzielne śniadanie... :-)
OdpowiedzUsuńo tak! polecam :)
UsuńJeju, czemu ja nie mam na to wszytsko czasu??? I pytam się - jak Ty na to czas znajdujesz??????
OdpowiedzUsuńhehe łakomstwo moje nie zna granic!
UsuńWspaniałe buły. Idealne do kawki lub kubka kakao :-)
OdpowiedzUsuńtak, to prawda, idealne na każdą porę :)
UsuńLece do kuchni, piec:)))
OdpowiedzUsuńdaj znać jak się upiekły!!!
Usuń