Gofry czekoladowe czyli poWeekendowe Łakocie odc zamierzchły

Pojawiam się, znikam, pojawiam, znikam... i tak w kółko... trochę zaczyna mnie to męczyć. W zamieszczaniu postów mam nieliche zaległości...
Przyczyn takiego stanu jest kilka i nie wszystkie wynikają z moich decyzji.
Praca pracą, przynosi coraz więcej satysfakcji i czasu trochę zabiera, ale i zdrowie coś szwankuje. Tak jak przewidywałam niczym w domino zarażamy siebie nawzajem, dzieci i ja.
Jak nie katarem we wrześniu to jakimś wirusem żołądkowym w ubiegłym tygodniu.
Tym samym robi się nerwowo, ważne sprawy wędrują na bok. Najgorzej jest jak dopada mnie!
Czwartek i piątek niczym wyjęte z życiorysu. Sobota w totalnym osłabieniu i bez apatytu ale gary zalegające szafki kuchenne wreszcie miałam siłę uprzątnąć a zmywarkę zapakować i rozpakować.
Jakimś cudem dotrwałam do niedzieli i już w lepszej formie o 4ej rano wyruszyłam do Wrocławia. O tym będzie inna opowieść.

Nadrabiam dzisiaj zaległości i zapraszam na gofry. Tym razem czekoladowe (choć może bardziej kakaowe) z rozmaitymi dodatkami. Przepis Pawła Małeckiego z "Cukierni Lidla". 
W wersji z bitą śmietaną i borówkami smakowały bardzo ale prawdziwie pyszne były z masłem orzechowym, bananami i łezkami czekoladowymi.



Gofry czekoladowe

3 jajka (osobno białka i żółtka)
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki miodu
80 g masła
160 g mąki pszennej
30 g kakao
250-270 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno.
Żółtka ucieramy z miodem i powoli dolewamy rozpuszczone masło.
Dodajemy przesianą mąkę z kakao, mleko i proszek. Na samym końcu dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy.
Nagrzewamy gofrownicę i smarujemy tłuszczem.
Pieczemy gofry ok 4 minut.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.



Komentarze

  1. Czekoladowych jeszcze nie jedliśmy, czas to nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale bym zeżarła takie gofry!!!
    Kochana - trzymam kciuki z Wasze zdrowie, bo wiem, jak to jest, jak matka domu choruje... Wszystko wtedy leży...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty